Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Градежите на плажа победиха държавата

Строежите по брега на морето започват да никнат като гъби, както става в началото на всяко лято. Нищо, че в началото на годината министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие спряха изпълнението на Общия устройствен плана на Царево, докато приключи процедурата по изменението му и се изпълни наложеното изискване за нова екологична оценка за цялата територия (по нареждане на Европейската комисия). Както казва поговорката - институциите си лаят, багерите на инвеститорите си копаят...


Строителството в общината кипи с пълна сила. Четириетажни хотели се вдигат на метри от плажа, независимо че градежите са в разрез със сегашните норми на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


Кметът на Царево Георги Лапчев е безсилен да ги спре, тъй като строителните книжа са отдавна узаконени, а сроковете за обжалването на тези решения са изтекли преди години.


Оказва се, че дори при спрян Общ устройствен план инвеститорите са в правото си да представят одобрените преди години разрешения и няма сила, която да спре леенето на бетона. В добавка всички парцели тук са частни, придобити са отдавна, а строителните им книжа са прецизирани и уредени умело преди влизането на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от 2008 година. Нормативът трябваше да ограничи строителството в рамките на 100-метровата крайбрежна ивица. Според неговия текст максималната допустима плътност на застрояване на тези места е до 20%, а височината на сградите не може да надвишава 7.5 метра. Но тези условия, оказва се, че не могат да бъдат наложени по стари разрешителни...?!


Единственото, което е направено в общината след спирането на изпълнението на плана, е временното вето за издаване на разрешителни за нови инвестиции.


Активистите от екологичното сдружение "Да запазим Корал" твърдят, че осъществяването на схемата за застрояването на крайбрежието никога не е спирала и едва ли ще спре. Нека припомним, че в края на януари бе направен опит да бъде прокаран нов градоустройствен план за Ахтопол, който на практика даваше зелена светлина за застрояването на големи площи от национален парк "Странджа". Той даваше възможност да се застроят над 400 дка от местността, където до този момент е имало стари бунгала (строени по социалистическо време). Там трябваше да изникне и нов квартал на града. Екоинспекцията в Бургас, обаче спря плана, тъй като на терена има дюни. В същото време обаче Върховният административен съд отхвърли спирането на общия устройствен план на община Царево. Още по това време кметът Лапчев потвърди, че този акт реално улеснява застрояването, но виждаше спасение в подробния устройствен план, който трябва да бъде направен. Стана ясно, че новият квартал е предвиден още от 1960-а в плана на града и общият устройствен план е предвиждал как ще изглежда територията чак до турската граница.


Тази седемгодишна съдебна сага, която бе решена в полза на собствениците на имоти, обаче вече е довела до далеч по-големи щети за природата. В този период са били изработвани подробни устройствени планове на парче и съвсем различни един от друг (по всяка вероятност според заданието на инвеститора...), обясни тогава кметът в стремежа си да защити общия устройствен план.


Този казус също няма окончателно решение и опасенията на еколозите, че за пореден път ще се намери вратичка за нови градежи, като че ли не са съвсем илюзорни. Гражданското сдружение коментира факта, че плажовете се отдават на концесия само за година (иде реч за над 20 плажа), като подготовка като дойде "подходящо" време те да бъдат превърнати в нови терени за застрояване... А за съжаление по българското крайбрежие толкова много неща се оказаха лесно постижими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във