Банкеръ Daily

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов:

Готвим бартер - ток от България срещу газ от Азербайджан

По време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Баку е била направена следната договорка – България да снабдява Азербайджан с ток, а оттам да ни осигуряват газ.

Това сподели самият министър в предаване за БНТ. Той обясни, че при такава бартерна схема - газ срещу ток, би могло да получим количества за през следващите 4-5 месеца, точно когато те са ни най-нужни през зимата.

По време на визитата си в Баку Стоянов обсъдил и напредъка по интерконектора с южния газов коридор.

„Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне, а освен това и азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем“ – подчерта още Никола Стоянов.

На второ място той посочи, че са водени преговори за разширение на южния газов коридор. Очаква се, че то ще заработи до 3-4 години, а това ще означава, че от Азербайджан ще можем да получаваме още 1 милиард кубични метра газ годишно.

„Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3.5 милиарда годишно, което означава близо 60 процента“ – посочи Никола Стоянов.

Той отбеляза, че експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, като ще преговарят за цена, количества, срокове. Според министъра е важно още от сега да се заявят количества, тъй като всички държави търсят допълнителни количества газ и Азербайджан е под голям натиск.

Третата основна тема по време на разговорите в Баку е била потенциалната възможност страната ни да получи допълнителни количества газ още тази зима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във