Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Готви се актуализация на бюджета

През следващата седмица се готвим за предложение за актуализация на бюджета.Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. "Ще предложа поемането на дълг - около милиард", заяви Горанов. 

„Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд „Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

"Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза", предвиди финансовият министър. Той обаче уточни, че засега това са предимно страхове. "Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, допълни той.

Горанов посочи, че държавата трябва да поеме издръжката на 3 млн. души. "Не искаме да запазим предприятията, които не могат да се запазят, а бизнесите, които виждат перспектива и искат да се възползват от помощта. Това не е мярка за бизнеси, които ще фалират", коментира той мярката 60/40. По думите му има бизнеси, които бързо се адаптират, а има и предприятия, които по-трудно могат да преминат към промяна на дейност.

„Мярката е за работодателите, които искат да запазят заетост. Тези, които не искат да се разделят със своя резерв и не искат да проявят солидарност, да не приемат мярката. 60/40 е с грижа за работника, а не за бизнеса и работодателите, които не искат да участват", допълни Горанов по темата. Той изтъкна, че не можем да отделим ресурс като Германия и САЩ.

„Ще видите, че Франция дава по-малко от нас, ако сравним средствата и БВП на страната", каза финансовият министър. По думите му сега последиците за икономиката са да задоволим преките нужди на хората. 

"Ще предложа първоначален вариант за актуализацията на бюджета с повече финансиране за бизнесите. Става въпрос за милиарди левове", уточни Владислав Горанов. Той допълни, че не се предвижда намаляването на ДДС за ресторантите, не всички плащат такъв. Временно се отлага дебатът за наредба Н18.  

"БНБ и търговските банки ще анонсират единна стратегия за отсрочвания на банкови кредити", завърши Горанов и уточни, че тази мярка няма да е "кредитна ваканция". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във