Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горските велможи слагат прът в колелото на властта

Ловно стопанство "Искър"
S 250 3dcacd40 e1ec 4e19 9715 de98a991231b

Силите на служебното правителство не стигнаха да се справи с всички зулуми на неговите предшественици. Тежката (и добре платена) държавна администрация, вярна на старото управление, нямаше намерение да се предаде без бой. Началниците на държавни дружества яростно бранеха „канчето“ си при всеки опит да бъдат отстранени.

Наред с големите играчи на терена на безконтролната лапачка, осигурена им от хазната, вторият ред управници много бързо възприеха

„почина“ със съдебното оспорване

на отстраняването им. Така се случи и при опита на служебния министърът на земеделието и храните Христо Бозуков да смени ключови кадри в държавните горски предприятия.   

Бозуков издаде заповеди за промените в управителните съвети на пет от шестте държавни предприятия, стопанисващи ловните стопанства, но всички те бяха блокирани в съда.

Преди повече от месец "БАНКЕРЪ" поиска по Закона за достъп до обществена информация справка за действащите към момента договори за съвместна дейност между държавните ловни стопанства и частни дружества, за техните финансови параметри и изпълнение.

Новият шеф на изпълнителната агенция по горите - Александър Дунчев, реагира по най-бързия начин и всичко, което зависеше от него, ни беше предоставено. Самото министерство препрати нашите въпроси до всички директори, които държат тази много „секретна“ информация. Те обаче не реагираха в унисон с действията на новите си началници. Все пак, след доволно размотаване, започнахме да получаваме отговорите и на повечето от тях. В официалните им писма (които приличаха на препечатани на циклостил) ни бе обяснено, че не могат да ни предоставят исканата информация, тъй като нямат разрешението на „трети лица“, т.е. на фирмите, с които осъществяват съвместната си дейност.

Кои на практика са в заверата

за опазване на големите тайни? На първо място прославилият се покрай градежите на Румен Гайтански - Вълка в ловното стопанство „Искър“ - Дамян Дамянов (тема, която „БАНКЕРЪ“ разработи детайлно ). След многото приказки началникът на Югозападното държавно предприятие в Благоевград обобщава: „отказвам достъп до обществена информация“.

Подобно писмо получихме и от Северноцентралното държавно предприятие в Габрово, където началник е Георги Костов. Изисканите от министър Бозуков промени в управителното тяло на предприятието са били спрени от окръжния съд заради жалба на Костов срещу министерската заповед.

Такъв е отговорът и на Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян. Изглежда той също не смята, че начинът на разпореждането с държавни територии трябва да бъде обществено достояние. Впрочем да не забравяме, че там от години са ловните стопанства „ Извора“ – Девин, любимото още от времето  на Тодор Живков ДЛС "Кормисош“ край Лъки, ДЛС “Тракия“ – Стряма и ДЛС "Чепино“ във Велинград… Все територии, контролирани от Движението за права и свободи.

Там също са спрени и не могат да бъдат вписани в Търговския регистър смените в ръководството поради обжалвания  на заповедта на министър Бозуков, с която са освободени от управителния съвет Ботьо Арабаджиев и Венцислав Чолаков. Чолаков е обжалвал отстраняването си и Окръжният съд  в Смолян е спрял регистърното производство. Но на 5 юли Апелативният съд в Пловдив е постановил неговото освобождаване и е разпоредил то да бъде вписано. Засега това не се е случило.

Другият член на Управителния съвет - Арабаджиев, също е обжалвал и освобождаването му все още не е вписано в Търговския регистър.

Спряно е вписването на промените

и в ръководството на Северозападното държавно предприятие, което стопанисва горските масиви край Враца, Лом, Видин, Монтана, Ловеч и останалите в тази част на страна. В неговия обхват е и ДЛС "Витиня“ (над 145 хил. дка), за което се грижи и "Геотехмин" на Цоло Вутов. Целият управителен съвет на предприятие, в което влизат Цветко Цветков, Диана Иванчева и Деян Бенински, са подали жалби срещу заповедта на министъра за освобождаването им от длъжност, но Окръженият съд във Враца е спрял вписването на промените в Търговския регистър.

Така се развива ситуацията и в Североизточното държавно предприятие в Шумен. Неговите началници - Бейзат Яхя и Андрей Неделчев, са обжалвали освобождаването си в Административен съд София-град. Това е и причината изисканите от министър Бозуков  промените в Търговския регистър да бъдат блокирани с определение на Окръжния съд в Шумен. 

Между другото, Бейзат Яхя е баща на Илтер Бейзатов, който бе лидер в шуменската депутатска листа на ГЕРБ. Не че и двамата не са бивши функционери на ДПС в областта, ориентирайки се впоследствие към партията на Бойко Борисов. В обхвата на споменатото държавно предприятие е и любимото място за лов на бившия премиер - ловното стопанство "Паламара". За него през юли 2019 г. е бил сключен нов договор с "Тера тур Сервиз“, фирма, свързана с бившия шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. Тя се управлявана от неговия баща Васил Златев и развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец.

Нищо по-различно не се случва 

и в Югоизточното държавно предприятие в Сливен, където в службата по вписванията като негов началник все още фигурира името на Георги Йорданов. Той е обжалвал отстраняването си пред Административен съд София-град, а първоинстанционният съд в Сливен е спрял регистърното производство до приключване на делото срещу неговото уволнение.

На територията на това държавното предприятие се намира едно от най-апетитните ловни стопанства „Мазалат“. От май миналата година за него е бил подписан договор с фирмата "Вавона", регистрирана в Елена и собственост на Красимир Кънев. Нейният предмет на дейност е дърводобив, търговия, преработка на дървесина и метал, ловен туризъм, хотелиерство, ловно-стопанска дейност, добив и търговия с горски продукти, както и др. Името на Кънев досега не се беше появявало сред мераклиите да управляват лова в държавата. Преди това стопанството беше свързано с бизнесмена и кандидат за народен представител от листата на Движението за права и свободи в региона Иса Бесоолу.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във