Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горските съставили 134 акта за незаконна сеч през август

Горски инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) съставиха 377 акта за констатирани административни нарушения. Постановленията са в резултат на осъществените близо 21 000 проверки през втората половина на август. Написани са и 200 констативни протокола в резултат на инспекции, реализирани на територията на цялата страна. 

През контрол от инспекторите на държавните горски предприятия са преминали 3083 обекта за добив на дървесина, 2781 превозни средства, 943 ловци, 9 риболовци и 1165 други физически лица. Задържани са около 16 куб. метра обла строителна дървесина, близо 218 пространствени куб. метра дърва, 11 моторни превозни средства, 10 каруци и още толкова моторни триона, съобщават от Министерството на земеделието.

Служителите в регионалните дирекции по горите са извършили около 13 000 проверки на територията на цялата страна. Инспектирани са  876 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 1411 обекта за ползване на дървесина от горските територии, 4784 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1087 ловци, 899 риболовци и 3787 физически лица. Задържани са 3.87 плътни куб. метра фасонирана дървесина, 9 плътни куб. метра обла дървесина, 263.85 пространствени куб. метра дърва за огрев, 13 моторни превозни средства, два коня, седем каруци, три моторни триона. 

Два мобилни екипа служители от дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство“ на Изпълнителната агенция по горите също извършваха проверки на място през втората половина на август. Тяхната дейност бе съсредоточена в районите на Берковица, Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик и София, като реализираните проверки са близо 150. 

Масови проверки за незаконна дървесина се извършват от екипите на Агенцията по горите и регионалните й дирекции през последните дни на месец август, съвместно със структурите към Министерството на вътрешните работи. Основният акцент на инспекциите е снабдяването с дърва за огрев на населението и съхранението на незаконна дървесина. При съвместните акции са задържани 440 куб. метра обла и фасонирана дървесина, съставени са 134 акта по Закона за горите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във