Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Горският началник стяга дисциплината

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов изпълни заканата си, произнесена преди седмица. По негово настояване в четвъртък (21 август) официално бе сменен директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и този пост зае инж. Тони Кръстев.


Мотивите за освобождаването на Гогов бяха ясни. Още с встъпването си в длъжност заместник-министър Костов обяви, че е занижен контролът в системата на горите, опорочени са процедурите при назначаване на директорите на природните паркове и за часове стигна до неговото уволнение.


Новият началник на горите е дългогодишен кадър на агенцията. Кръстев не за първи път ще управлява горското ведомство. Той е бил негов шеф в периода 2000-2001 година. А в различните години е заемал различни ръководни и експертни длъжности там. А последно е бил главен експерт в отдел "Недържавни гори и контрол върху дейности в горите" в Изпълнителната агенция по горите.


При представянето му Костов обясни, че ще разчита той да организира системата за работата в изпълнителната агенция така, че за кратко време да се подобри нейният имидж като държавна институция, да извърши необходимите промени, от които да се види, че законите се спазват и не се допуска натиск към горите в интерес на едни или други политически фактори.


Стана ясно, че преди дни е имало среща с директорите на държавните горски предприятия и изводите му от тях са, че предприятията работят в добро взаимодействие с агенцията и с нейните регионални структури, което се очаква Кръстев да запази и занапред.


Самият Кръстев се зарече да изисква строга финансова дисциплина в цялата система.


Кръстев ще трябва да се заеме и с обещаното от Костов увеличаване на списъка на защитните гори, които пазят населените места от наводнения и свлачища.


Да напомним също, че през 2010-а, когато беше шеф на дирекция "Горска политика и стопански дейности" в агенцията, той ръководеше експертната група, която по това време разработи новия Закон за горите. Но от първоначалните текстове в него не остана почти нищо след "мощната" намеса на тогавашния депутат от ГЕРБ и виден лобист Емил Димитров. По това време Кръстев изразяваше мнението, че на строителството в горските територии трябва да се гледа и като на инвестиции, и като възможност за създаване на работни места. Но настояваше каквито и решения в този смисъл да се вземат, задължително да се отчитат пазарните оценки на тези имоти, за да може да се защити общественият интерес.


В разработената от неговия екип концепция за горския закон присъстваше възможност за овъзмездяване на собственици на гори за "екосистемните ползи" от тях, което предполага защита от лавини и наводнения, защита на инфраструктурни обекти, обезпечаване на качеството и количеството на водата, поглъщане на шум и пречистване на въздуха, осигуряване на научни и рекреационни ползи за обществото... и т. н.


Тогава Кръстев обясни, че тези екосистемни ползи са насочени изцяло към собствениците на гори, но никой не се заблуждава, че ще представляват и значителен доход. Но обществото трябва да свикне с мисълта, че за такива неща е редно да се плаща. В едно свое интервю от това време той казва: "Ако например искаме на дадено място да има парк, да има по-малко ползване на дървесина, да не се правят големи пътища. Или някой прави хотел и казва: туристите ми обичат да се разхождат в гората и искам тя да се поддържа. Или, да речем, едно ВиК дружество прави санитарно-охранителните зони около язовира, който използва, и казва: в тази зона трябва да има по-малко ползване на дървесина и още ред условия. След като ползвателите реализират доход благодарение на тази гора, те трябва да подпомагат собственика да я поддържа, един вид да заплатят желанието си."


Повечето от тези добри намерения на тогавашния експерт останаха на книга. Дали и сега нямат същата участ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във