Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горивата поскъпнаха с около 22%, едва ли ще има поевтиняване

В рамките на три месеца повишението на цените на горивата беше с около 7%, а в рамките на година е около 22% в зависимост от вида им“. Това обяви в Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Обратна тенденция на поевтиняване едва ли ще има, защото през последните години не се проучват нови находища за природен газ и за нефт, а потреблението ще продължава да се повишава, което ще води до повишаване на цените, прогнозира той.

От 6 месеца има тенденция за поскъпване на горивата, а от около месец има стабилизация. За да има повишение, или понижение на цените на пазара, трендът в цените на международния петрол трябва да бъде постоянен в продължение на 10-15 дни, уточни експертът.

„Това се дължи на цената на суровия петрол. Потребителят от касовата бележка може да види колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акцизи и ДДС и тези 30%, които остават за всички останали разговори“, обясни Бенчев пред bTV.

Той отрича да има спекулативно поскъпване на горивата у нас през лятото.

Средни цени на горивата днес са бензин А95 за 2,27 лв. за литър. Дизелът върви средно 2.26 лв. за литър, а пропан-бутанът - 1.17 лв. за литър, показват данните от платформата Fuelo.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във