Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горивата - основна борсова стока у нас през 2020-та

Сделки за повече от 446 млн.лв. са сключени на "Софийска стокова борса“ АД миналата година. Това е ръст от 0.10% на годишна база. Според изпълнителния директор на тържището Васил Симов повече са и сделките - в края на декември те са достигнали 1376 броя, което е годишен ръст от 20 на сто. Поддържа се и тенденцията все повече пазарни субекти да предпочитат борсата за реализиране на своите сделки, тъй като е високоорганизиран, силно гарантиран и бързоликвиден открит пазар.

Минималният растеж, за който стана дума, е обясним на фона на случилото се през 2020-та, която беше тежка и хаотична за целия свят. Европа беше и все още е един от най-силно засегнатите региони. Изобилието от различни проблеми, забавянето и неразбирателствата в световната икономика и политика също оказаха влияние върху цените на стратегическите суровини и на основните борсови стоки включително и в нашата страна.

За поредна година се утвърждава тенденцията на ССБ да се сключват основно сделки в

подкръга "Индустриални стоки”

и в частност сделки с горива и енергоносители. За пореден път той формира 99% от оборота  - за  над 430 млн. лева. 020 година.

През 2020-та цените на основните горива неизменно следваха котировките на суровия петрол, които, както е известно, влияят в голяма степен на всяка икономика. В началото на годината средната цена на суровия петрол (на база наблюдавана кошница от 15 различни сорта на няколко международни пазара) беше 68.44 щатски долара за барел, но падна до 51.34 щатски долара през декември, т.е. понижи се с 33 процента.  

За разлика от предишни години този път станахме сме свидетели на раздвижване и на фирмите от хранително-вкусовата промишленост - явно все повече от тях предпочитат да излязат на "светло” и да търгуват на борсата. 

Определено през 2020-та имаше по-голяма активност в

подкръг „Хранителни стоки”

Обект на сделките бяха основно кашкавал, сирене, варива, брашно и други.

Офертите за рафинирано и сурово слънчогледово олио присъстваха редовно в списъците на ССБ, но сделки не се сключиха. През миналата година имаше значително увеличение в цената на суровото слънчогледово олио на най-представителния пазар в света - борсата в Ротердам. Цената там се увеличи с 32%, до нива от 1235 щатски долара за тон.

Цената на суровото слънчогледово масло в черноморския регион, където са основните ни конкуренти, също се покачи стремително. В Украйна експортните котировки скочиха с 35%, а с 33% се покачиха цените за износ на суровото слънчогледово масло на руския пазар. В България цената на слънчогледовото олио в ПВЦ бутилки по 1 литър без ДДС нарасна с 23 на сто.

Друга основна борсова стока - бялата рафинирана захар, търгувана на борсата в Лондон, отбеляза ръст от 11%, докато суровата нерафинирана захар, търгувана на борсата в Ню Йорк, добави 10% към стойността си. В края на годината цените се повишиха до 411.80 щатски долара за тон в Лондон и до 331.60 щатски долара за тон в Ню Йорк.

На българския пазар цената на бялата рафинирана захар в пакети по 1 кг  през декември достигна до 1.13 лв. без ДДС, което бе увеличение с 6 на сто. 

Общата констатация за цените на хранителните стоки, търгувани на "Софийска стокова борса" е, че те са в пълно съответствие с тези на световните борсови пазари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във