Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горяха „Царските конюшни” в София

Пожар избухна рано тази сутрин в известните „Царски конюшни” в София. Имотът е обект на сериозни съдебни спорове. 

Пожарът е унищожил около 1500 квадратни метра покривна конструкция в сградите на бившите "Царски конюшни", съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пожара е постъпил в 03.25 часа тази сутрин. В 6.00 пожарът е бил напълно изгасен.

От любителски кадри във Фейсбук се вижда изключително сериозен мащаб на пламъците и поне един екип огнеборци, изпратен да ги гаси.

Малко история

Внушителната сграда е разположена на площ от 8 декара на ъгъла на бул. "Княз Александър Дондуков" и бул. "Васил Левски". В нея някога са се намирали Царските конюшни. Тя е построена по времето на княз Александър Батенберг. По-късно там е съхранявана огромна част от автопарка на Фердинанд и семейството му. Към конюшнята е имало и специални сервизни работилници.

В началото на ХХ век към царския щал (конюшна) се създава и автомобилна служба. Известно е, че цар Фердинанд не бил почитател на ездата и предпочитал каляските, а след това и автомобилите. Тази страст била споделена и от синовете му, които впоследствие увеличили числото на колите.

Гаражът е изпълнявал и функциите на музей. Там можело да се проследи историята на автомобилите на царското семейство от Освобождението до 1944 година. Сред експонатите са били ландото на губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, пакардът на княз Кирил, който той винаги управлявал сам, златна каляска от XVIII век в стил Луи ХVІ, файтонът на княз Александър Батенберг, каляска "Виктория" на Фердинанд с държавния герб, втора каляска "Виктория", поръчана специално за сватбата на цар Борис III и Йоана, "Мерцедес", модел от 1905-а, на Фердинанд, неговият "Майбах" и "Мерцедес", който цар Борис е получил като подарък от Хитлер.

След 9 септември 1944-а целият царски гараж е одържавен. За известно време превозните средства и всички други атрибути са прехвърлени към Българската кинематография - днешния киноцентър "Бояна". А през 1953-а са предадени в музея за историята на София. До 1986-а сградата на Царските конюшни е била паметник на културата и е попадала в списъка на защитените сгради. Дълги години в нея се помещаваше Катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във