Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Горещи сделки със софийските молове

Августовските жеги, изглежда, подгряха и пазара на търговските имоти в София, след като интригите около очакваните продажби на някои от най-големите молове в столицата се развързаха именно в последните дни. В Комисията за защита на конкуренцията например постъпи уведомление за предстоящата покупка на търговския център The Mall на бул. "Цариградско шосе" . От него става ясно, че регистрираното в Холандия дружество "Болкан Ритейл I" ще извърши концентрация чрез придобиване на контрол върху компанията "АП Ритейл I", която е сегашният притежател на мола.

"Болкан ритейл I" се занимава с инвестиране и управление на недвижими имоти. Негов собственик е лондонската фирма Hystead, чиито акционери пък са Hyprop Investments Limited (Hyprop) и PDI Investment Holdings Limited (PDI). Любопитното е, че най-голям акционер в Hyprop е Пенсионният фонд на държавните служители в ЮАР, така че по един или друг начин пак се стига до африкански инвестиции в българските търговски имоти.

Съдейки по официалното съобщение на компанията купувач, сделката за The Mall ще е на стойност 156 млн. евро. Отделно ще се водят преговори с "УниКредит Булбанк", която заради непогасени дългове стана собственик на огромния хипермаркет на "Карфур" в центъра. Плановете на новите притежатели са да реконструират терена на хипермаркета, така че неговата площ да бъде намалена до 4000 кв. м и да се осигури място за 30 нови магазина. Иначе The Mall е третият по големина мол в София с 52 000 кв. м отдаваема площ. В него има повече от 200 наематели и заетостта е 99.7 процента.

За смяната на собствеността на този обект се заговори още в края на миналата година, когато южноафриканският фонд New Europe Property Investments (NEPI) обяви, че иска да го придобие чрез българското си дружество "София Къмършъл Сентър". Комисията за защита на конкуренцията дори даде благословията си, но в крайна сметка покупката не се осъществи. Вместо това NEPI се насочи към придобиването на "Сердика Център". Разрешението за покупката от КЗК се получи в последните дни на юли, така че формалностите би следвало да приключат до няколко седмици. Цената на сделката е рекордна за българския пазар на недвижими имоти - 207 млн. евро, като освен мола с търговска площ от  51.5 хил. кв. м тя включва и офис сградата "Сердика Офиси". Въпросната сграда разполага с 28.5 хил. кв. м, като 98.6% от нея са заети от международни компании като Citibank, Coca-Cola, Mercк и Sutherland.

През май пък инвестиционният фонд MAS Real Estate, също от ЮАР, в партньорство с Prime Kapital придоби моловете Galeria в Бургас и Стара Загора от полската фирма Globe Trade Center (GTC). Транзакцията бе на стойност 62 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във