Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горенето на отпадъци ще минава задължителна оценка за въздействие върху околната среда

Инсталациите за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци ще минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), прие на първо четене парламентът. Депутатите одобриха със 120 гласа "за" и 1 "въздържал се" промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че в момента се предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден, а за тези, които изгарят до 100 тона, се изисква преценка. "Отчитаме, че през последните 2 години е имало 10 процедури за преценка дали е необходима оценка за въздействието върху околната среда  и те са приключили със становище, че не е необходима. Това не дава пълна степен на сигурност и гаранция, че са предвидени всички възможно мерки", посочи тя.

Депутатът от БСП Атанас Костадинов коментира, че измененията затягат законодателството по отношение на превантивния контрол, но България има проблеми с реалния контрол. Той призова промените да не важат само за нови инсталации. "България има проблем с реалния, физическия, последващ и действителен контрол -  т.е. пред нас се отваря една врата, която трябва да затворим с още предложения, които касаят механизма по физически контрол на отпадъците", каза той.

От своя страна депутатът Джевдет Чакъров от ДПС приветства ангажимента между двете четения за създаване на публичен регистър на всички инвестиционни намерения, като допълни, че според него би било добре да има и публичен регистър за състоянието на всички горивни инсталации и най-вече по отношение функционирането на филтриращи компоненти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във