Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горанов предвижда голямо увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Финансовият министър Владислав Горанов предвижда голямо увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Според него е реалистично да се очаква двоен скок на учителските заплати и 10-процентен скок на възнагражденията в бюджетния сектор. Това е заложено в Бюджет 2020.

"Все още е рано да се обсъждат детайлите на бюджета за следващата година. Предстоят разговори с отделните министерства. Но за септември има предвидено увеличение на приходите над разходите с около 150 млн. лева. Това увеличава общото повишение на приходите над разходите за деветмесечието до малко над 1,2 млд. лева. Повечето разходи са струпани в края на годината. Въпреки това, той очаквам бюджетът да се изпълни нормално", обясни Горанов след заседанието на правителството. 

Днес Министерският съвет одобри увеличение с 500 лева на заплатите на преподавателите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“ и желаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Въпросните учители ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите преподаватели за същия период. Това реши днес Министерският съвет.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация „учител“ за всеки един от учебните предмети - математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ освен специалисти със степен „магистър“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във