Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горанов: Не мога да понеса цялата отговорност за проблем от 2002 г.

Ако колегите от БСП смятат, че субсидия за глас за партиите от 1 лев е малко, да кажат колко им трябват. Аналогията за 1 лев е свързана с отговорите, които получихме от въпросния референдум. Какво лошо има, ако хората смятат така, правителството да се съобрази с него. Няма нищо лошо да се доверим и на Слави, референдумът, макар и иницииран от него - в него Слави има само един глас. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред Би Ти Ви. 

"Субсидиите за партиите възникват през 2001 - 2002 година - по времето на правителството на Сакскобургготски. Има вариант да престанем с популисткия дебат за субсидиите, обществото също е разделено по тази тема.  Някои от партиите се опитват да извлекат политически дивиденти от темата за субсидиите. Всеки път, когато внесем закона за бюджета, колегите от левицата искат да обсъдим и субсидиите", коментира Горанов и подчерта, че законът казва, че за всеки глас се дават по 11 лева, в следващи норми обаче се казва, че субсидии от общата маса се дават само на партиите, които имат над 1 процент или имат вкаран народен представител. Затова се получава едно преразпределение..

Владислав Горанов каза също, че има предложение  да се възстановяват суми до 20 май 2016 година, по банков път ще се връщат сумите.

"Разговорът за оставката ми беше между мен и премиера, преценихме, че не се налага да подавам оставка. Колегите от БСП са чели закона по същия начин. Няма как един финансов министър да понесе цялата отговорност за нещо, което е от 2001 - 2002 година, да не говорим, че въпросът е по-скоро технически, отколкото политически", каза финансовият министър. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във