Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Горанов: Има цялостно решение за БДЖ

Намерено е цялостно решение за БДЖ. Затова и точката с проекторешението за отпускане на 120 млн. за БДЖ е отложена. Това съобщи след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов. 

Решението за БДЖ се състои в това да се изплати цялото задължение по облигационния заем и да се договорят отстъпки от кредиторите. Става дума за 103 млн. лв.

"Най-вероятно ще бъде одобрен и търгът за 42 нови мотриси за подвижния състав на железниците. Решението за търга ще бъде взето от правителството в един ден с решението за концесията на летище София, която ще бъде факт до две-три седмици", каза Горанов. 

В понеделник Владислав Горанов обяви, че Министерството на финансите обмисля отпускането на възмездна финансова помощ за БДЖ. Той поясни, че помощта ще е безлихвена в рамките на утвърдената от ЕК държавна помощ за преструктуриране. 

Министърът обясни, че общите разходи на пътническите превози са около 250 млн. лв. на година, от които собствени приходи са около 50, 200 млн. са от данъците на българските граждани. Само 20% от разходите на железниците, се покриват от това, което се плаща като цена за услуга. Всичко друго се покрива от данъкоплатеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във