Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Google прокарва интернет кабел по дъното на Тихия океан

Американският гигант Google съвместно с петте азиатски телекомуникационни компании - China Mobile, China Telecom, Global Transit, KDDI и SingTel , започва работа по прокарването на транс тихоокеанският фибро кабел. Трасето на интернет кабела "Faster" ще минава по дъното на Тихия океан и ще доставя скорост от 60 терабайта за секунда. Именно това е и целта на грандиозния проект - увеличаване на бързината на интернет връзката между Япония и САЩ. Така например плануваната достижима скорост за трансфер на данни ще е достатъчна, за да се изпратят повече от 2000 некомпресирани HD филма в секунда. Впечатляваща е не само идеята за проекта, но и амбициите на компанията експлоатацията на кабела да започне до 2016 година. От Google съобщават още, че стойността на проекта е 300 млн. долара или 225 млн. евро.

Фибо кабелът ще се свърже японските градове Чикура и Шима с големите центрове на западния бряг на САЩ - Лос Анджелис, Сан Франциско, Портланд и Сиатъл. Тази връзка ще бъде реализирана на първи етап, като намеренията са в последствие да бъде направена връзка и с други азиатски региони.

"Това е един от най-дългите маршрути в света - около 9000 км. Faster е част от няколкостотин подводни телекомуникационни кабели, свързващи различни части на света", обясни председателят на изпълнителния комитет на консорциума по разлизацията на проекта Уохуан Чой. По негови думи всички въпросни кабели са част от инфраструктурата , която помага на комуникациите и интернет в глобален мащаб.

Като се има предвид огромното потребление и значимостта на комуникациите и интернет в днешно време, лесно можем да си обясним и значимостта на подводните кабели за правилното функциониране на World Wide Web. Така например 65% от трафика по мрежата "www" бе намалял в Индия, след като през 2008 г., комуникацията между Европа, Близкия Изток и Азия бе сериозно нарушена. Тогава причината за срива бяха отрязаните свързващи подводни жици в близост до кабелната станция на Александрия в Египет. През 2011 г. пък, в следствие на разрушителното земетресение и огромни вълни цунами , вторият по големина телекомуникационен оператор в Япония - KDDI , се сблъска с големи затруднения по отстраняване на неизправностите.

Европа също даде заявка, че няма да изостава в развитието на интернет мрежата. През 2014 г. ЕС и Бразилия се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза. Разбира се тук една от целите е да се попречи на САЩ да шпионират комуникациите. Стойността на проекта е оценена на 185 млн. долара, а бразилските планове сочат, че той може да бъде завършен още през догодина.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във