Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Google може да се сблъска с още регулаторни проблеми в Европа

Бързо разрастващият се инструмент на Google за търсене на обяви за работа е благодат за работодателите, гладуващи за кандидати, но конкурентни фирми за намиране на работа се борят с пазарната мощ на дъщерната компания на Alphabet, предаде Ройтерс.

В писмо, което ще бъде изпратено до комисаря по конкуренцията на Европейския съюз Маргрете Вестагер днес, 23 уебсайта за търсене на работа в Европа призовават антитръстовите регулатори временно да наредят на Google да спре да играе несправедливо и съобщават, че са загубили от пазарния си дял, откакто Google пусна своята услуга Google for Jobs в Европа през миналата година.

От 2018 г. комисарят разглежда платформата и функциите, свързани с местното онлайн търсене. Критиките идват от компании като британската BestJobsOnline и германските Intermedia и Jobindex, което може да я накара да се задейства по-сериозно. Базираната в Берлин StepStone GmbH, която управлява 30 уебсайта за работа в световен мащаб и друга германска служба за търсене вече са подали официални жалби срещу Google.

От Google заявиха, че са направили редица промени, но според конкурентите тези действия не са достатъчни и това продължава да им вреди. Те твърдят, че Google действа като много повече от онлайн платформа, като директно предлага услугите си на рекрутъри (хора, организиращи процеса по набиране на персонал).

Може да се обмисли възможност за издаването на временна мярка, която поне временно да спре доминирането на Google, поне докато регулаторът разследва случая.

Компанията беше глобена с 8,25 млрд. евро от ЕС през последните две години за това, че потиска конкурентите си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във