Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Голямото прибиране: Километрична колона се образува на "Хемус"

Колона от 1.5 км се е образувала преди тунела "Витиня" в посока София, информират от МВР.

С цел намаляване на престоя в тунелите на магистрала "Хемус" е организирано изкуствено забавяне на трафика преди 42 км, в посока София. От Пътна полиция напомнят, че в участъка 38-36 км има стеснение поради ремонт на виадуктите.

От 14.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на петте почивни дни за Коледа. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура.

АПИ апелира шофьорите да карат разумно, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-бързо и кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа:


  • автомагистралите;

  • път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;

  • път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;

  • път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;

  • път I-5 Русе - Велико Търново;

  • път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;

  • път I-9 Варна - Бургас;

  • път II-18 Околовръстен път на град София;

  • път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност през светлата част от денонощието ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във