Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Голямото ядрено облъчване

Прибирам се оня ден вкъщи, сядам на дивана и по навик - пускам телевизора. Насреща ми се облещи възпълничък чичко с очилца и с бодър глас обяснява проекта си за електродобив от Марс - как ще построим космодрум на връх Вихрен, ще пратим работници... Не издържах до края на тирадата и смених канала. Помислих си - поредните хвърлени на вятъра пари за безумно тъпа реклама на някаква глупост.


Обаче - хоп изненада. По другата национална телевизия някакво подобие на мутра от средата на 90-те ме облъчва как ще внася ток от турска АЕЦ и ще го кара в България като портокали. Брей, казвам си - тия пак са се объркали - Турция няма атомна централа. После се позагледах и с изненада разпознах учения марсианец от предишния канал. Стана ми любопитно и този път дочаках края на клипа въпреки откровената му тъпотия. Оказа се, че и двата рекламни спота агитират да се гласува с да на предстоящия на 27 януари ядрен референдум.


Това вече ми преля чашата. Предния ден на влизане в метрото две-три млади и симпатични момичета ме наобиколиха, взеха да ми тикат в ръцете листовки и да ми намилат как трябва да гласувам, за да я бъде АЕЦ Белене. Убеден съм, че дори не знаеха колко мегавата ще е реакторът на втората атомна, да не говорим за други детайли като цената на проекта, стойността на киловатчас ток, който ще произвежда, ядрено гориво, прилежаща инфраструктура и т.н. Но облъчваха здраво. Все пак за това са им платили.


В електронната ми поща само за тази седмица имам десетина писма, свързани с темата на референдума.


*Български Атомен Форум съвместно с община Белене и Българската академия на науките организират еднодневна конференция на тема За ядрената енергетика - сигурни доставки, работни места и прогнозируеми цени.


*3000 доброволци от гражданско движение ДНЕС ще агитират и призовават гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум! Движението настоява за нов закон за референдумите, внася своите предложения до пролетта. Йордан Караджов : Гласувайте!


*Научно-техническият съюз на енергетиците в България има удоволствието да ви покани на кръгла маса с експерти на тема: За и против ядрената енергетика в България.


*Може ли България да се превърне в енергийния тигър на Балканите, или това е наивно националпопулистко твърдение? Какви рискове и опасности се крият зад евентуален проект за нова атомна електроцентрала? Какви икономически и геополитически интереси се сблъскват на площадката в Белене? - лекция на енергийния експерт Иван Хиновски в Софийския университет.


*Инициативният комитет Беля НЕ, представляван от Мария Капон, организира информационен флашмоб на 17 януари 2013 г. (четвъртък) в 8.30 часа до служебния вход на Народното събрание. Събитието е част от информационната кампания за предстоящия на 27 януари 2013 г. референдум..


*Антиядреното училище за граждани и политици публикува всичките си оставащи уроци и ги прави достъпни за най-ученолюбивите си последователи.


И това далеч не е всичко. Отварям интернет страницата, забележете на транспортното министерство, и там ме посреща информационен лист за националния референдум, насрочен на 27 януари.


Енергиен репортер съм вече повече от десет години. Помня проекта Белене още от времето, когато правителството на царя го изтупа от пепелта и му вдъхна живот. Бил съм на почти всяка пресконференция, парламентарна комисия или събитие изобщо свързано с втората атомна. Помня подписването на споразумението през 2006 г., споровете около анексите и т.н., и т.н. С две думи, смея да твърдя, че съм един от малкото информирани хора в тази държава, които могат да отидат на 27 януари и да гласуват с ясното съзнание за какво точно ще дадат вота си. Но няма да го направя. И не е защото нямам позиция по въпроса! А просто защото не виждам смисъл в това.


Цялата ситуация в момента ми напомня много на кръвопролитната гражданска война в Испания (1936 - 1939 г.), където великите сили са си изпробвали оръжията, за да сверят часовниците си преди Втората световна война. В случая полигонът е референдумът, а по-далечната цел - АЕЦ Белене.


Никой не си дава сметка колко пари се потрошиха за провеждането на референдума. Според финансовия министър Симеон Дянков допитването ще ни струва около 20 млн. лева. А още колко са отишли за реклами, клипове, брошурки, организиране на кръгли маси, конференции и т.н.? Ами участията в радиа и телевизии?


Съгласно тарифите, одобрени от Министерския съвет, минута в дебат по БНТ струва 180 лв., а за същото време в БНР трябва да се заплатят по 70 лева. Хрониките, включващи и разходите по тяхната изработка, струват съответно 920 и 300 лв. на минута. Излъчването на встъпителни и заключителни клипове се таксува по 1400 лв. на минута по БНТ и 380 лв. на минута до 15:00 ч. по БНР, програма Хоризонт. Видеоклиповете по БНТ, за времето от понеделник до петък, между 6:00 и 22:00 ч. струват между 825 и 2255 лв. на минута. По частните медии клиповете , естествено, се излъчват по други по-солени тарифи.


В ЦИК са регистрирани три инициативни комитета и група депутати,като всеки от тях има право на 2 млн. лв. разходи за агитация. Като теглим чертата, сумата може да стигне и до 30 млн. лева. Умопомрачаваща сума! Откъде са дошли тези средства в една държава, която все още не вижда изход от кризата? Едните от бюджета - другите сигурно от партийни касички и щедри частни спонсори.


А само преди два дни обявиха, че в инициативата Българската коледа са събрани точно 2 045 763 лева. Жалка сума на фона на средствата, които ще хвръкнат всуе за референдума. Иначе всички политици, от всякакъв вид и цвят са много загрижени за благото на хората и де видят камера и микрофон, бързат да се изкажат по темата. А и медиите обръщат далеч повече внимание на Митю Пайнера, отколкото на наистина сериозните теми.


Преди три месеца, далече преди да започне истерията около ядрения референдум, си говорихме с енергийния министър Делян Добрев и го попитах директно дали ще строят АЕЦ Белене, ако повечето хора отговорят положително на допитването.


Отговори ми, че това няма да промени факта, че държавата не може да си позволи този проект. Тя няма откъде да намери 20 млрд. лева. Сигурно може и по този въпрос да си спретнем един референдум. И да видим колко милиона можем да похарчим за него. Така и така вече сме яко облъчени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във