Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Голямо бабуване в "Бабино"

Странна държава е нашата. Заради неизплатени от август заплати и ваучери за храна за половин година назад, повече от 100 миньори от бобовдолския рудник "Бабино" останаха три денонощия под земята, настоявайки да получат това, което са изработили. 

Мината е част от дружеството "Въгледобив Бобов дол", зад което всъщност стои бизнесменът Христо Ковачки. И съвсем не е тайна, че то е в тежко финансово състояние и собственикът му иска да закрие рудниците. Затова и управителят Красимир Чаврагански до четвъртък (13 август) се пъчеше как ще се издължат на всички, с изключение на протестиращите, и дори заплаши хората под земята, че ще бъдат съдени заради действията си. Стигна се до ескалация на напрежението и Чаврагански за малко да усети тежестта на миньорските десници. Появи се и националният омбудсман Мая Манолова. Ситуацията обаче се обърна на 180 градуса, след като на сцената се появи премиерът Бойко Борисов. Късно вечерта в четвъртък той настоя концесионерът да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник "Бабино". И заплаши, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство ще възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив, който е сключен през 2007 г., от Румен Овчаров. Така де избори идват и всякакви вълнения сега не са от полза за властта.

Само няколко часа по-късно на територията на предприятието пристигна инкасо автомобил. Постигната бе пълна договореност за изплащането на заплатите и ваучерите за храна на всички миньори за август, а на 25 октомври 2016-а ще бъдат преведени и следващите дължими суми на служителите. Чаврагански пък подаде оставка. Така в петък (14 октомври) протестът приключи и протестиращите миньори излязоха на повърхността. Останалите институции също се активизираха. От Министерството на труда и социалната политика заявиха готовност да подкрепят работниците в рудник "Бабино" да си намерят работа, ако бъдат уволнени, и добавиха еднократна помощ от 325 лева за семействата им. От своя страна Окръжната прокуратура в Кюстендил възложи на Дирекция "Инспекция по труда" в града да разгледа случая. И за капак, депутати и министрите на енергетиката и на труда се събраха извънредно в парламента в петък, за да бистрят ситуацията с концесията на "Въгледобив Бобов дол". 

Остава само още един въпрос - къде бяха досега всичките тези загрижени за миньорите чиновници и политици?

Facebook logo
Бъдете с нас и във