Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Голяма част от скоростния път между София и Видин ще е готов до края на 2020 г.

До края на 2020 г. очакваме да бъде изградена съществена част от скоростния път между София и Видин, който на места ще преминава и в магистрални габарити. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Наков по време на заседание на  Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Нанков подчерта, че пътят е приоритет за правителството, залегнал и в управленската му програма. Той отбеляза, че в последните 8 месеца ежедневно се работи за стартиране на проекта. Министър Нанков каза, че за най-тежкия участък от трасето между Ботевград и Мездра има одобрен подробен устройствен план на парцелалрен план и влязло в сила решение по ОВОС. Отпуснати са и средства за довършване на отчуждителните процедури. „Според графика, до 15 март ще пуснем обществена поръчка за избор на изпълнител“, обясни той. Участъкът с дължина 33 км е разделен на два проекта, които предвиждат изграждане на две нови ленти и основна рехабилитация на съществуващото трасе. Предвижда се и изграждането на пътен възел при село Новачене и още 5 кръгови кръстовища за връзка с общински пътища по направлението. „Убеден съм, че в рамките на 2 години от сключване на договора ще завършим най-тежкия откъм трафик участък“, посочи Нанков. 

Със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ започва  проектиране на важния участък от Видин през Димово до Ружинци, с който ще се изнесе транзитният трафик от редица населени места. Участъкът от 54 км ще е с габарит на магистрала. Според предварителния график очакванията на министър Нанков са през месец юли да стартира обществената поръчка за избор на изпълнител. Работи се паралелно и по останалите участъци, увери Нанков. В отсечката от Мездра до Враца, например се предвижда само реабилитация на съществуващото четитирилентово трасе, която ще е факт до края на 2019 г. „Най-сложна от техническа, финансова и инженерна гледна точка е реализацията на участъка от Ружинци до Видин.

Индикативната стойност на тази отсечката е над 500 млн. лв., отбеляза регионалният министър и обясни, че поради тази причина трасето е разделено на три етапа – от Видин до Димово, обходът на гр. Димово и от там до Ружинци. Участъкът от Ботевград до Мездра ще струва малко над 200 млн. лв., сочат предварителните разчети, а от Ружинци до Монтана индикативната сума е малко над 400 млн. лв. Всички средства ще бъдат осигурени от държавния бюджет по линия на приходите на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Тази година, ако няма обжалвания, съм убеден че ще стартираме с реалните строителни дейности и до 2 години най-тежкият участък  Ботевград - Мездра ще бъде реализиран. До 4-5 месеца след него ще се движи участъкът Видин - Ружинци, с до още 5 месеца ще се движат и следващите участъци“, увери министър Николай Нанков. Той напомни, че в периода от 2015 г. досега са рехабилитирани над 80 км от съществуващото трасе на главен път Е-79. Според него изграждането на скоростния път няма да реши всички икономически и демографски проблеми на региона, но ще е сериозна предпоставка за това.

Пред регионалната парламентарна комисия министър Нанков информира, че на 19 февруари ще бъде делото по жалбата срещу ОВОС-а на проекта за изграждане на лот  3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. „Ако решението е в наша полза ще се спестят месеци за строителството на отсечката“, коментира министър Нанков. До края на годината ще са изградени 25 км от АМ „Струма“ между Крупник и Сандански, както и отсечка от 6 км от Благоевград до Железница. През месец май, ако няма обжалвания, ще стартира строителството на тунел „Железница“ и на участъка след тунела. „До 20 дни се очаква да приключи работата на комисията по оценки на офертите и, ако няма обжалвания, се стартира веднага със строителството“, увери Нанков и подчерта, че до 2020 г. може да завърши цялостното изграждане на магистралата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във