Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Голяма част от новото строителство на бизнес имоти е за собствено ползване

При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките на 2000 до 6 000 кв. м, предназначени за логистични операции и складиране.

Пазарът на индустриални площи отчита устойчива активност от началото на тази година, както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие. До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. метра. Това показва тримесечният доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Сред по-големите въведени в експлоатация проекти са пета и шеста сграда от East Ring Logistics Park в Нови хан, както и първият етап от Logistics Park Sofia в Равно поле. Активни в наемния сегмент са логистични, дистрибуторски и куриерски компании, основно в резултат на ръста на онлайн търговията.

“Регистрираме устойчиво търсене на площи за градска логистика в София, провокирано основно от ръста на онлайн търговията”, обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

По негови наблюдения търсенето на складови площи в рамките на града е в рамките на 500-1500 кв. м за осигуряването на последния етап от доставката потребителите. При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките на 2000 до 6 000 кв. м, предназначени за логистични операции и складиране.

Към средата на годината в строеж в София и в околностите са 166 652 кв. м, повечето от които са предназначени за собствено ползване. При проектите с площи под наем тенденцията е много от започнатите да са договорени за отдаване още в начален етап. От това каква част от строящите се проекти ще бъдат отдадени под наем до въвеждането си в експлоатация, зависи какъв ще е делът на свободните площи през следващите тримесечия.

Макар че пазарът показва устойчива активност, ситуацията далеч не е лесна за наемателите и наемодателите. Според Жоро Ангелов в сегашната ситуация много компании търсят оптимизиране на оперативните разходи и собствениците на сгради трябва да реагират гъвкаво. Най-често в такива случаи се предлага временна отстъпка от договорените нива в комбинация с удължаване на наемния срок.

Според експерта може да се очаква краткосрочно намаляване на пазарните наемни нива до абсорбирането на свободните площи в новоизграждащите се логистични проекти.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна – 3.8 евро/кв. м за по-големи обекти, и 4.2-4.4 евро/кв. м за проекти среден размер. Делът на свободните площи леко се покачва през второто тримесечие, но остава в границите на 2 процента.

В страната пазарът на индустриални площи е доминиран от експортно ориентирани производствени предприятия. Предвид затрудненията на световната икономика, секторът на индустриални недвижими имоти се очаква да се възстановява бавно и поетапно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във