Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Голям международен холдинг проявява интерес към летище „Пловдив“

Голям международен холдинг с широк спектър на дейности проучва възможностите за инвестиции в Община Пловдив. Представители на висшия мениджмънт на компанията, начело с проф. д-р Ирфан Гюндюз, са имали среща с кмета Здравко Димитров, за да представят намеренията си, съобщиха от пресцентъра на общината.

Турски компании, част от холдинга, проучват активно възможността да инвестират в летище „Пловдив“ и да развиват товарните превози. „В тази връзка проведохме срещи в Министерството на икономиката, след като за пореден път бе удължен срокът на конкурса за концесиониране на пловдивския аеропорт и превръщането му логистичен хъб“, отбелязва Христо Барутчиев, който е техният представител за региона.

Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в България и е една от най-атрактивните туристически дестинации в Европа. "За нас е много важно процедурите да приключат с успех и да имаме работещо летище“, коментира кметът Здравко Димитров. Той отбелязва и факта, че Пловдив е един от десетте най-добри средно големи града на бъдещето, който намери място в глобалната класация на „Файненшъл Таймс“ редом с Монреал, Лион, Базел, Билбао, Йокохама и други.

В хода на разговорите е станало ясно, че холдингът желае задълбочено сътрудничество с пловдивските висши училища и има готовност да инвестират в здравен и спа туризъм.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население 346 893 души по настоящ адрес. Той е управленски център на област и община Пловдив, на община Марица и на община Родопи.

Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, интермодален терминал, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа. През 1895 г. е основана Пловдивската търговско-промишлена камара. В града действат още Стопанска асоциация - Пловдив, Пловдивска стокова борса, Свободна безмитна зона.

Пловдив е един от важните транспортни центрове на България. Днес през града минават основни автомобилни пътища с международно значение: автомагистрала "Тракия", част от Европейски път Е80, Паневропейски транспортни коридори №4 Паневропейски транспортен коридор №8, който преминава на 5 км северно от Пловдив.

Пловдив е основен център на жп транспорт в Южна България. От 1874 г. през Пловдив преминава жп линията Любимец-Белово, разширена в началото на ХХ век до София и Истанбул. Пловдив е център на жп управление за Южна България, а оттук започват линиите за Стара Загора и Бургас, Карлово, панагюрище, Пещера, Хисаря и Асеновград.

В района на гара Тодор Каблешков, част от ж.п. възел Пловдив, е изграден терминал за интермодални превози.

В границите на град Пловдив има три жп: "Централна гара" (17 коловоза), гара "Тракия" (8 коловоза), гара "Филипово" (8 коловоза).

Facebook logo
Бъдете с нас и във