Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГОЛЕМИТЕ ОБЩИНИ ИЗОСТАВАТ С ВОДНИТЕ ПРОЕКТИ

Големите общини изостават с подготовката на проекти за инфраструктурата за питейни и отпадъчни води по оперативна програма Околна среда, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров на конференция в столичния хотел Хилтън. Схемата, която обяви МОСВ в началото на април, е за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населените места. Това включва строеж и модернизация на пречиствателни станции, на канализационни мрежи, усъвършенстване на технологиите за пречистване на отпадъчните води и др. Проекти по нея ще се подават до 30 май, а за целта министерството е подготвило ресурс от близо 724 млн. лева.
Най-напреднали с проектната си готовност са средните и малките общини, посочи министър Чакъров. Първенци с проекти за инфраструктура за питейни и отпадни води се оказват общините по Южното Черноморие - Царево, Слънчев бряг и Созопол. Добра готовност имат и общините Враца, Хисаря и Пловдив. Изненадан съм, че малки общини като Брезово, Пловдивско, познават така добре законодателството в тази област и имат толкова добри проекти, уточни Чакъров.
Средствата по програма Околна среда за периода 2007-2013 г. възлизат на 1.8 млрд. евро. На въпрос на в. БАНКЕРЪ министърът посочи, че в рамките на идните два месеца министерството ще сключи договори на стойност над 300-350 евро, с което и ще стартира реалната дейност по оперативната програма. Чакъров прогнозира, че още през тази година ще бъдат договорени дейности за 500-560 евро от европрограмата.

До 8 май общините ще могат да кандидатстват и за техническа помощ за проекти във водния сектор, а до 6 юни ще се подават проекти за помощ в сектор Отпадъци. Целта на техническата помощ е да осигури необходимите средства за консултантски услуги и на административен капацитет за управление на дейностите по предприятията.

Липсата на обучени кадри е един от най-големите проблеми при реализирането на европрограмата. Вероятно на това се дължи и чувствителното забавяне на старта на Околна среда, която трябваше да обяви процедурите си още в началото на годината. Голям проблем е изтичането на кадри от министерството към консултантския сектор, отбеляза министър Чакъров. Поставил съм този въпрос и пред правителството. Нужен е сериозен административен капацитет както в министерството, така и в общините за да се реализират амбициозните проекти и в областта на водния сектор и в областта на отпадъците.

Припомняме, че въпреки огромното забавяне по предприсъединителната програма ИСПА, първият проект, финансиран с европари по нея, вече е факт. Това е пречиствателната станция за отпадъчни води в Горна Оряховица, която бе завършена през октомври 2007 година. В процес на изпълнение по ИСПА са 22 проекта за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води и шест регионални депа за битови отпадъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във