Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Големите курорти очакват умерено силен ски сезон

Зимният туристически сезон започна с надежда и с умерен оптимизъм за бизнеса. Той е базиран на нарасналия интерес и търсене от страна туристите след голямото зануляване.

Големите планински курорти дадоха старт на ски сезона. Очакванията са основно за български туристи, но и за скиори от съседните - Сърбия, Македония, Турция, Румъния, както и завръщане на традиционните гости от Великобритания.

На Витоша все още очакват по-добри метеорологични условия, заяви Ян Калчев, изпълнителен директор на фирмата концесионер, който напомни, че там все още лифтовете не са подменени.

Цената на сезонната карта е 700 лв.за възрастни, а за най-малките е 400 лв., има обаче и карта за пет дни - понеделник - петък с вечерно каране, която е със 100 лева на надолу от тези две тарифи. Дневната карта е 45 лв., за най-малките - 30 лв., за учениците е 35 лв., каза той пред БНР.

Ще работят кабинката - Сименово-Алеко - Лале 1 и Лале 2, Черни връх и Меча поляна и Учебен план - двете учебни писти, уточни Калчев. На Ветровала има писти за най-малките скиори с бейбивлекове.

Силен сезон очакват в курорта Боровец най-вече около коледните празници и през февруари, когато е ваканцията на учениците от Великобритания. В един от големите хотели всеки ден ще работи лаборатория за ПСР и бързи антигенни тестове. Мария Шейнова от фирмата концесионер посочи, че се спазват всички противоепидемични мерки. "Имаме и детско ски-училище, а също и индивидуални уроци", каза още тя.

По думите й основно млади хора и семейства с деца се насочват към Боровец, където има забавления и за най-малките.

На Мальовица между 5 и 10 % от скиорите ще бъдат от чужбина, посочи Мартин Ицов от фирмата концесионер.

В Пампорово условията за ски са отлични, подсигурени са две лаборатории за ПСРи и антигенни тестове, казва Мариан Беляков от фирмата концесионер.

"Очакваме много добър сезон, защото имаме одстатъчно сняг, много добре обработени са пистите", каза той.

Както навсякъде в туризма и в Пампорово се усещат затруднения с намирането на персонал. Какво е решението според Мариан Беляков:

"Да се направят програми за привличане на младите хора, които да се обучават във всички разлчни сегменти на туризма, също да им се предлага реална практика в курортите".

"Затварянето на Франция за туристи от Великобритания дава принос за българките ски курорти", констатира Иван Обрейков от фирмата концесионер на ски зоната.

Това потвърди и Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Освен в лабораториите в Банско тестове за коронавирус могат да се правят и на пистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във