Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Големите кредитополучатели на ББР игнорираха поканата на Петков

Министърът на икономиката Кирил Петков

Нито един от осемте най-големи кредитополучатели на Българската банка за развитие не се яви на насрочената за петък среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков. Само две фирми обаче - "Благоевград БТ" и "Транспект", не са изпратили дори и писмен отговор до министъра.

"Някои от останалите се извиняват, че не могат да дойдат. Други обясняват какво е било целевото използване на техните кредити", каза на брифинг Кирил Петков.

Добрата новина обаче била, че шестте фирми, които са върнали отговор, обслужват кредитите си. "Много съм щастлив като принципал на ББР. Въпреки че има големи критики към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, вместо да следи стриктно малките и средни предприятия, поне на базата на тези писма, първата индикация е, че парите, които са били използвани и дадените кредити, в момента се обслужват без никакви проблеми", посочи министърът на икономиката.

По думите на Петков остава въпросът дали даденият 1 млрд. лв. е най-добрият начин за целево използване на държавни средства.

"Получаваме интересни сигнали за малки предприятия, които не са имали достъп до кредити от ББР", информира още ресорният министър. "Министерството е отворено за всички тях. Ако имат въпроси и проблеми с ББР във връзка с кредитирането на малки и средни предприятия, ние ще искаме да имаме отговор от ББР за всеки един отказан кредит, който е целесъобразен и е в малките и средни предприятия", увери той.

Кирил Петков представи сигнал, в който се твърди, че ББР финансира само предварително определени кандидати.

Икономическият министър припомни, че решението ББР да не може да отпуска повече от 5 млн. лв. кредити е взето точно, за да може банката да върши това, за което е създадена - да финансира малкия и среден бизнес.

В четвъртък министърът на икономиката направи нови разкрития за заемите, отпуснати от банката. Той отстрани двама от членовете на надзора, след като поиска да ги изслуша, за да разбере как са отпускани големите кредити.

Петков уволни Митко Симеонов и Велина Бурска, тъй като те отказаха да се явят на изслушването. На тяхно място предлага Васил Щонов и Валентин Михов, ако БНБ одобри номинациите. От БНБ обаче съобщиха, че към момента в централната банка няма подадено искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР.

На изслушването пред министъра се яви само вече бившият председател на надзорния съвет на банката за развитие - Стамен Янев. Той заяви, че докато е оглавявал надзорния орган, през него не са минали толкова големи екпозиции на банката.

Министърът на икономиката въведе ограничения от 5 млн., като най-голямата сума, която може да бъде отпусната от банката.

Последните му данни показват, че 20 фирми са получили 2 милиарда лева, което е почти целият ресурс за частни клиенти.

Министърът съобщи и че е назначил комисия, която да започне проверка в Държавната консолидационна компания. Петков обеща проверки и в други дружества под шапката на икономическото министерство - "Индустриални зони" и Българска агенция за застраховане.

Днешната покана за среща беше изпратена към 8 фирми, както следва:
- Кредити с размер над 140 млн. лв.: Слънчев ден АД; Благоевград-БТ АД; Роудуей кънстракшън АД;
- Кредити с размер над 115 млн. лв.: Маркет инвестмънт АД (Техномаркет); Интернешънъл инвестмънтс ЕАД;
- Кредити с размер над 60 млн. лв.: Параходство БМФ АД; Транспект АД; Инса Ойл ЕООД

Facebook logo
Бъдете с нас и във