Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Големите компании в света с първо от седем тримесечия понижение на печалбата

Големите компании и корпорации в света в периода между април и юни тази година се сблъскаха с първо от седем тримесечия понижение на печалбите. За това пише водищият японски бизнес вестник Nikkei.

Според проучването, поръчано от японското издание, общата печалба на 4500-те водещи компании в света, на които се падат 80% общата пазарна капитализация, между април и юни тази година се е понижила със 7% до 849.3 млрд. долара. В статията се отбелязва, че това е първото понижение на печалбата за най-големите световни компании от юли-септември 2020 година. Сред основните причини се посочват ръста на цените на енергоносителите и локдауните в китайските градове заради новите вълни на разпространение на коронавируса. В същото време прогнозите са, че в периода между юли-септември тази година най-големите световни компании ще постигнат увеличение на печалбата в размер от около 12 на сто.

С най-голямо понижение на печалбата в периода между април и юни са се сблъскали производителите на автомобили (понижение с 29%), на електроника (с 18%) и на битова техника (с 4%). Независимо от отчетеното първо от седем тримесечия понижение на печалбите, се отбелязва, че нивото на доходите на най-големите световни компании е средно с 40% по-високо, отколкото в докоронавирусния период (април-юли 2019 година). 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във