Банкеръ Weekly

проекти

Големият шлем отиде в историята

"Южен поток" съвсем замръзна

Томислав Дончев не иска България да е разменна монета в една сложна геополитическа ситуация, но май точно така се получава.

За малко повече от шест години България успя да запише уникално постижение и, къде случайно

- къде не, саботира три от големите енергийни проекти на Владимир Путин, които щяха да осигурят на Русия идеални позиции в Европейския съюз. След спирането на нефтопровода "Бургас - Александруполис" и на АЕЦ "Белене" при посещението си в Турция през седмицата руският президент заяви, че и "Южен поток" се замразява. Путин хвърли вината директно върху нашата страна: "Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България - сами разбирате - е нелепо", посочи той. А според признанието на руския енергиен министър Александър Новак лично руският президент е взел решението за спирането на "Южен поток".

Безспорно, изявлението за спирането на "Южен поток" дойде изненадващо, защото дотогава Москва всячески демонстрираше, че за нея в този проект на първо място са геополитическите придобивки и едва след това идват чисто икономическите разчети. А и макар стартът на изграждането на подводната част на трасето да се забави с месец, твърденията бяха, че то все пак ще започне. 

„Всички подготвителни дейности към настоящия момент са приключени и началото на строителство е планирано за 15 декември“, съобщи преди визитата на Путин в Турция членът на управителния съвет на „Газпром“ Владимир Марков. Нещо повече, Марков уверяваше, че градежът на „Южен поток“ вървял всеки ден по план, с неголямо забавяне от предварително начертания график. На руска територия изоставане от сроковете нямало и газопроводът щял да бъде построен в утвърдените времеви рамки.

Действително, руснаците и сега могат да построят тръбата до българска територия. В пристанищата Варна и Бургас вече са стоварени тонове тръби. В наши териториални води е и специализираната баржа Castoro Sei, на борда на която те трябваше да се заваряват. В България преди дни пристигнаха и още два кораба, предназначени за тяхното пренасяне -  Normand Carrier и Normand Corona... Тоест всичко за започване на строителството е налице. Големият препъникамък обаче си остава това, че изграждането на "Южен поток" на територията на Европейския съюз продължава да е замразено по нареждане на Брюксел.

Икономическите аргументи също вече не са в полза на руснаците.  Италия например преосмисли своята позиция за газопровода и за нея той вече не е приоритет, изтъкна преди дни в Рим италианският министър на индустрията Федерика Гуиди. Ударът от Апенините бе изключително сериозен. Именно италианската енергийна фирма ENI държи 20% в проектната компания "Южен поток Транспорт", създадена за строежа и експлоатацията на участъка по дъното на Черно море. (Мажоритарният пакет от 50 на сто притежава "Газпром“, а останалите 30% си делят немската "Винтерсхал“, в която половината акции са на "Газпром" и френската "Електрисите дьо Франс“.) За разлика от "Газпром", в ENI се интересуват преди всичко от рентабилността на начинанието. А тя вече е много занижена, след като в началото на октомври стана ясно, че цената на строителството на морския участък  вече възлиза на 14 млрд. евро, при първоначално обявени 10 милиарда. Съответно европейската част от трасето е поскъпнала до 9.5 млрд. при анонсирани 6 млрд. евро. Което, естествено, доведе и до затруднения при осигуряване на финансирането, отложено за първото тримесечие на 2015-а. Предишните планове бяха кредитите да са подсигурени до края на тази година.

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев смята, че истинската причина за отказа от „Южен поток“ са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. "На фона на безспирния срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при най-оптимистичните сценарии. От друга страна, Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи възможностите си за инвестиции към азиатските си начинания „Алтай“ и „Силата на Сибир“. Не без значение са и сериозно намалелите приходи на „Газпром“, които издават не само текущите затруднения на концерна, но и дългосрочна тенденция към намаляване на цената на газа и на количествата, които монополистът ще добива и продава. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира“, казва Василев в интервю за "Дойче Ввеле". 

От "Газпром" обаче отказват да признаят очевадните факти:  "Дори при увеличаването на цената „Южен поток“ влиза в параметрите на вътрешната норма на възвръщаемост, установена в „Газпром“. Компанията е  в състояние да осъществи строителството основно от собствени средства, както и чрез привличане на кредити", твърдеше до неотдавна Владимир Марков. Каква е тази руска вътрешна норма на възвръщаемост - само може да гадаем. Както и доколко тя задоволява останалите партньори - не само в морското трасе, а и в сухоземното. 

Най-важният въпрос сега е дали Путин наистина говори сериозно за отказа от "Южен поток", или това е поредният опит за извиване на ръце? Не е за подценяване обстоятелството, че под зоркия му поглед председателят на управителния съвет на "Газпром" Акексей Милер и колегата му от "Боташ" Мехмет Конук подписаха в Анкара меморандум за разбирателство по изграждането на нов газопровод по дъното на Черно море в посока Турция. Случайно или не, новата тръба ще е с годишен капацитет около 63 млрд. куб. м синьо гориво - приблизително колкото и на "Южен поток", като 14 млрд. куб. м ще са за турските потребители, а останалите около 50 млрд. куб. м ще се транспортират до турско-гръцката граница.  Изходната точка ще е станция "Русская" в Краснодарския район. С тази тръба на практика се заобикаля България, но признати енергийни специалисти като проф. Атанас Тасев и Иван Хиновски са категорични, че подобни намерения не са реални - най-много да се стигне до увеличаване на транзитния капацитет на "Син поток". 

"Аз приемам сериозно всяка дума, казана от президента Владимир Путин, без значение дали съм я чул по телевизията, или по радиото", отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев. Но уточни, че до момента с официално писмо България не е уведомена за спирането на "Южен поток". Същото важи и за европейските институции, които са страна в преговорите за съдбата на трасето. Дончев опроверга и изявлението на Путин, че ще губим по 400 млн. евро на година от спирането на проекта: "Подобен приход няма как да бъде реализиран и за десет години. България участва в проекта, лишавайки се от бъдещи такси. Дори и да смятаме нещата от гледна точка на такса пренос, цената ми се струва силно завишена."

Вицепремиерът не изключи възможността да се стигне и до арбитраж, но обърна внимание на нещо далеч по-важно. Че "Южен поток" е заложник на сложната политическа ситуация в Украйна. В суматохата около изявлението на Путин мнозина пропуснаха едно друго изказване - на украинския премиер  Арсений Яценюк. Той определи „Южен поток" за ненужен политически проект и призова европейските партньори и САЩ да инвестират в развитието на газопреносната мрежа на Украйна. "Модернизацията на газовата мрежа на Украйна ще доведе до подобряването на енергийната сигурност не само на страната, но и на Европа като цяло", посочи Яценюк. Това стана по време на подписването на споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за модернизацията на газопровода „Уренгой – Помар – Ужгород“ на стойност 150 млн. евро. Украинците се надяват, че с този проект ще намалят с 20% разходите за потребление на природен газ и транспортирането му в този участък от украинската газопреносна мрежа. А по този начин ще увеличат и споменатата  сигурност на доставките за Европа.

 

 

 


 

позиции

Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия Начинът, по който Русия взе и обяви решението си за спиране на „Южен поток“, само още един път потвърждава защо е много важно да не  зависим само от един източник на газ и защо диверсификацията на енергийните източници за Европа е толкова важна. Обяснението за прекратяването на проекта "Южен поток" с България донякъде изглежда малко прехвърлено от болната глава на здравата.

Росен Плевнелиев, президент на България

Решението за бъдещето на „Южен поток” може да бъде взето само във формата Русия – Европейски съюз. Държавите, които имат интерес от „Южен поток”, извършиха една много сериозна подготвителна работа и също така упълномощиха Европейската комисия да проведе тя преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по проекта. Ако Москва се съобрази със законодателството на ЕС, то няма кой да каже "не" на този проект.

Гари Литман, вицепрезидент на Търговската палата на САЩ

Отказът на Русия от реализацията на "Южен поток" няма да повлияе на европейските потребители. Много европейски държави  изграждат своя средносрочна стратегия, без да разчитат на допълнителни газови доставки от Русия. Ето защо отказът на Москва от проекта "Южен поток" няма да се отрази съществено върху европейската икономика.

Румен Петков, заместник-председател на АБВ

Неизграждането на "Южен поток" е катастрофа за българската икономика. След изявлението на президента Путин трябва да сме съвършено наясно, че България става зависима държава от Украйна. Правителството на БСП, оглавявано от Пламен Орешарски, е направило всичко възможно да дискредитира проекта "Южен поток". Днес тази антируска политика, която започна БСП, добива своя естествен  край.

Драгомир Стойнев, бивш енергиен министър в кабинета "Орешарски" 

Винаги съм задавал на европейските министри въпроса къде е европейската солидарност. Защото за богатите държави има "Северен поток", а страни като България бяха забравени. За съжаление тази солидарност се отдалечава все повече и повече

Бойко Борисов, премиер на България:
"Ако Русия приеме третия енергиен пакет, още днес сме готови да започнем строителството на "Южен поток", заяви в четвъртък (4 декември) в Брюксел българският министър-председател. Той посочи, че подготвителната работа по издаването на необходимите за строителството на територията на страната разрешителни не е била спирана, а всички детайли около проекта е трябвало да бъдат обсъдени на среща с представители на ЕС и "Газпром" на 9 декември.
"България беше посочена поименно като проблем по "Южен поток", което, смятам, е несправедливо. Мисля, че това изказване на руския президент Владимир Путин от Анкара бе доста преднамерено и предварително - преди да се изчистят детайлите. Ние сме за "Южен поток" да се строи, но при спазване на европейските правила - това трябва да се уточни на 9 декември", изтъкна Борисов.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия:
България е част от европейското семейство и европейското семейство ще подкрепи България, за да се преодолеят сегашните предизвикателства. България не е сама. Ние не сме само наблюдатели, а сме заедно в този момент. Няма да приемем никакви шантажи по енергийните въпроси. България е велика нация и зад нея стои цяла Европа.


Facebook logo
Бъдете с нас и във