Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Големи поддоставчици в автомобилостроенето затварят заводите си в България

Големи фирми, ангажирани в автомобилостроенето, преустановяват дейността си, съобщи Българска браншова камара машиностроене. 

"Линамар България" от Русе съобщи, че спират работа от 30 март до 10 април. Първоначално бе предвидено фирмата да преустанови дейност от 6 април.

От 23 до 27 март 30% от работещите във "ВИТТЕ Аутомотив“ са в отпуск. От 30 март за две седмици спира цялото производство.

От компанията казват, че причината са спрени производства на европейските автомобилопроизводители и доставчици, както и невъзможност за осигуряване безопасността на работещите, включително безопасен транспорт от дома до работата. 

Опасенията на ръководството са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си, а поддоставчиците (конкуренти) от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма. 

Друга ключова фирма временно спира работа изцяло в двата завода за две седмици - поради въведеното извънредно положение и временното спиране на производството в заводите на клиентите им, казват от браншовата организация.

Както "Банкеръ" съобщи, "Язаки“ също спря работа и в трите си завода.

От камарата поясняват, че поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка ситуация, тъй като нямат възможност да извозват работещите, голяма част от които живеят на 70-80 км. от завода – поради коронавируса. Те допълват, че започва криза поради спиране на европейски фирми, произвеждащи автомобили.

В заключение се посочва, че не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни.

В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето, за което браншовата камара е сигнализирала нееднократно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във