Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГОЛЕМИ ПАРИ И ИНТЕРЕСИ ДВИЖАТ БЕЗОБИДНИТЕ АГЕНЦИИ

ТИХ ПРИСТАН В ТЯХ НАМИРАТ СЪПРУГЪТ НА РОСИЦА ТОТКОВА И СЕСТРАТА НА ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ

Изпълнителните агенции от социалната област въобще не са толкова безобидни, въпреки че мнозина ги смятат за маловажни. Става въпрос за трите кита - Държавната агенция за осигурителен надзор, Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). И трите ръководства са назначени по политически заслуги. И трите могат да играят в полза на различни икономически интереси. Подготвяните структурни промени с тях подсказват какво е реалното им място.
Ремонтът на първия кабинет на Иван Костов дари шеф на

Държавната агенция по осигурителен надзор

Изненадващо тя бе оглавена от сваления здравен министър доц. Петър Бояджиев, за когото бе намерен сравнително спокоен пристан. От експертна гледна точка кандидатурата му бе спорна - той не е спец по пенсионно осигуряване, а по законите за здравното работеше основно Илко Семерджиев, докато бе само заместник-министър. Но Бояджиев бе добър вариант като политическо назначение. Предварителните очаквания за агенцията също сочеха, че постът ще се заеме от политическо лице, а не от експерт, тъй като предстоеше лицензирането на частните пенсионни фондове. От решението на специалната комисия, която е в тясна връзка с агенцията, зависеше кой, кога и как ще стъпи на пазара и как ще действа по-нататък. Към агенцията са и все още бъдещите частни здравни фондове. Но за никого не е тайна, че и в пенсионните, и в здравните фондове ще се въртят твърде много пари. А ДАОН тепърва ще контролира активно как работят те.
Затова постът е твърде удобен и за следващо политическо назначение на свой човек. От друга страна обаче, сегашният екип се бори да запази удобните си места.
Доц. Бояджиев си взе за главен секретар заемащия същата длъжност в министерството му доц. Цанко Пеевски. Говори се, че екипът на ДАОН разчита на него, тъй като той е свързващото звено с кандидатката за нов здравен министър д-р Антония Първанова. Тя е била съветник и координатор на проекта на Световната здравна организация за създаване на национална мрежа Здрави градове. А у нас той бе под крилото на доц. Пеевски.
От своя страна царският екип също е заинтересован връзката между двата отбора да се затопли. По времето на Бояджиев бяха правени няколко ревизии в болницата на Чирков Света Екатерина, при които бяха открити финансови нарушения. Самият Бояджиев изпрати писмо до Муравей Радев и поиска пълна проверка на болницата и едноименната лична фондация на Чирков. По случая бе сезирана и Главна прокуратура. След това всичко заглъхна. Оттеглянето на тези искания може да е цената за запазване на удобните места в ДАОН. Още повече че, както се твърди, проф. Чирков всъщност стои зад гърба на царската здравна експертка Първанова.
За шеф на надзорната осигурителна институция се спряга и името на Светлана Дянкова. Ексдепутатката и бивш член на НИС на СДС бе шеф на парламентарната социална комисия. При чистката в сините редици тя напусна НИС в знак на солидарност с низвергнатите Йордан Цонев и Христо Бисеров. Според социални експерти обаче мястото в ДАОН е ниско за амбициите й. Тя се цели в креслото на социален министър.
За една от тези две ръководни позиции - в агенцията и министерството, се спряга името и на бившия шеф на Националния осигурителен институт Николай Николов.
Въпросът с председателското място на ДАОН може да се окаже доста сложен за решаване и заради бъдещите

кардинални структурни промени

Като начало Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта ще се раздели на две до няколко месеца. А впоследствие двата надзора - застрахователният и осигурителният, се предвижда да се съберат в едно мегаведомство.
Сега шеф на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта е бившият син депутат Христо Христов. Той свърши доста черна работа през последните години. Безспорна е заслугата му при лицензирането на застрахователните компании, когато браншът бе прочистен от криминогенни елементи. Безспорно е обаче, че и неговото назначение бе политическо и след падането на правителството Костов той също ще си тръгне от властта.
Сред най-спряганите в момента кандидати за неговото място е царската депутатка Мариана Костадинова. Преди да спечели електоралната любов, тя бе директор на великотърновската агенция на ЗПАД Булстрад и е от малкото подготвени за този пост. Хора от царското движение обаче твърдят, че техни депутати няма да бъдат назначавани в по-ниските етажи на изпълнителната власт.
С шефски амбиции в застраховането е и Николай Стайков, асистент в Юридическия факултет на Софийския университет. Той е познат като ликвидатор на няколко от застрахователните дружества, които нямаха късмета да се сдобият с лиценз. Появяването на името на Стайков сред потенциалните кандидати за шеф на застрахователния надзор не е случайно - той е близък колега на царските професори Огнян Герджиков и Георги Петканов.
За разлика от многобройните варианти за застрахователен надзорник, до момента не се спряга нито едно име за нов надзорен шеф на хазарта.
Твърдо политическо назначение бе и това за директор на

Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда.

В това кресло седна шефът на тогавашната Главна инспекция по труда към социалното министерство инж. Красимир Тотков - съпруг на СДС-депутатката и по-късно член на НИС Росица Тоткова. И Тотков, и самата агенция съществуваха тихо и кротко. Въпреки че ГИТ има право дори да спира производства и на практика инспекторите й са в състояние да отровят живота на всеки шеф на фирма, инспекцията не се прочу с такива решителни действия. Тя се намеси със закъснение и при последния скандал от тази седмица - синдикалната проверка на условията на труд в завод Мраз.
Инспекцията стана изпълнителна агенция с постановление от 26 май 2000 г., а устройственият й правилник се прилага от 1 юни миналата година. Агенцията има 30 дирекции - две от тях са в централната администрация в София, а останалите 28 са областните инспекции по труда. Утвърденият щат на ГИТ е 470 души, 387 от които са държавни служители.
Колкото и снизходително да се отнасят към тази агенция, в нея има хляб. При нея са парите от фонд Условия на труд, който се финансира от държавния бюджет. Тя прави конкурсите между фирмите производителки и вносителки на специални облекла и други предпазни средства. Агенцията движи и конкурсите за финансиране на проекти, с които да се подобрят условията на работа в даден отрасъл и за информационна система за този пазар.
На пръв поглед безобидната и тесноекспертна

Изпълнителна агенция по лекарствата

(ИАЛ) също е твърде апетитна - след като с ранг на държавен служител там е и... сестрата на министъра в оставка Семерджиев. При дадените на ИАЛ правомощия и при възможностите за допълнително облагодетелстване абсурд е тя да не изкуши управляващите. Както е с досегашните. И както със сигурност ще бъде при новите.
Зад завесата от надпартийност и строга експертност агенцията може много сериозно да накланя везните към различни икономически групи, да играе в полза на една или друга фирма - българска или чуждестранна, защото реално неин е целият фармацевтичен пазар у нас.
Агенцията по лекарствата, в каквато през декември 1999 г. бе преобразуван Националният институт по лекарствени средства (НИЛС), контролира всичко, свързано с производството на лекарствата у нас, с вноса на чуждестранни медикаменти и с регистрацията им тук. Така че всяка международна фармацевтична фирма, която иска да продава препаратите си у нас, трябва да получи благословията на ИАЛ. От агенцията зависи и дали някое българско фармацевтично предприятие няма да бъде затворено заради нарушения. Отработен механизъм за упражняване на влияние са наказателните постановления за нарушения на фирмите, производители и търговци на лекарства, които директорът на агенцията подписва. Ако не се използват обективно, с тези документи чудесно се администрира пазарът, както всъщност става у нас сега, твърдят експерти.
Най-красноречивият пример за битките във фармацевтичната индустрия през миналата година е шумното затваряне на цеховете на фармацевтичните заводи Милве от ИАЛ заради продавания в пликчета аспирин. Играта обаче бе напълно открита в полза на конкурента, който случайно пък се оказа Балканфарма. Освен това агенцията прави проверки както по складовете на търговците на едро, така и по аптеките. Какво има там, за какви нарушения могат да бъдат санкционираните и как могат да се откупят също е ясно.
Самият статут на ИАЛ е абсурден. Тя е изпълнителна агенция към Министерството на здравеопазването, т.е. пряко подчинена на изпълнителната власт, и в същото време трябва да е независима. Агенцията е на пълна самоиздръжка, не получава пари от държавата, но не може да направи никакъв разход без одобрението на министерството. Това подчинение стигна върха си в началото на юни, когато

банковата сметка на ИАЛ бе закрита

и всички пари, събирани от такси и услуги, започнаха да се превеждат в сметката на здравното министерство.
Шефът на агенцията д-р Борислав Борисов (който през 1998 г. стана директор на бившия НИЛС) е анестезиолог. Член е на борда на областната болница във Враца и е сред представителите на държавата в общото събрание на НЗОК. Той е първият директор на лекарствен регулаторен орган у нас, който никога не е работил в тази област. Във фармацевтичните среди се коментира, че заради изявите си по международни срещи зад граница сред представителите на чуждестранните фармацевтични компании е известен като Mr. Nobody (Г-н Никой).
Д-р Борисов обича да изненадва с решенията си служителите. През май в рамките на европейското обединение на лекарствените регулаторни органи от асоциираните страни (CADREAC) той подписа споразумение за признаване на разрешенията за употреба на лекарствата. То влезе в сила, без в самия ИАЛ да разберат за него. Борислав Борисов прекрои и структурата на агенцията. В резултат един отдел събра началото и края на процедурата за разрешаване за употребата на чуждестранни лекарства у нас, но по междинния етап работи друг отдел. Никъде по света контролът на рекламата не се извършва в звеното, което се занимава и с регистрацията на продукта.
Много интересни са и други персонални назначения в ИАЛ - от

приятелско-семейния кръг

на министъра в оставка Семерджиев. Специално са прехвърляни щатове, за да се оформи отдел Медицински изделия, твърдят в агенцията. Негов началник е Елена Чобанова, която освен държавен служител случайно е и... сестра на Семерджиев.
Със статут на държавен служител в ИАЛ е и сестрата на д-р Стойко Кулаксъзов, директор на дирекция в министерството, самият той член на два болнични борда. Розалина Кулаксъзова е началник на отдел Информация за медицински продукти.
Доверен човек на министъра в оставка е изпратеният лично от него главен секретар на ИАЛ д-р Любомир Чипилски, асистент по неврология. Той пък тутакси назначи за инспектор по вноса на лекарства в ИАЛ брат си - Марин Чипилски, за когото се говори, че е бивш митничар. Негово задължение е да подписва всяко удостоверение за внос.
Д-р Борисов има интересен подход за налагане на авторитета си - чрез затягане на дисциплината. През юли миналата година при 40-градусовите жеги той издаде заповед служителките му да не ходят на работа боси (без чорапогащник), с къси поли, с дрехи в червено и жълто, защото не било по европейски и излагат институцията. За тази година заповед по гарнизона за лятното облекло все още няма. Може би като се имат предвид цветовете на царското движение, жълтото този път няма да бъде дисквалифицирано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във