Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Годишно изхвърляме електроника за близо 63 млрд. долара

Смята се, че Великата китайска стена е най-тежкия обект на земята, дело на човешка ръка. Но същата тази човешка ръка всяка година изхвърля много по-голямо количество боклук вече -екът изхвърля много по-голямо количество боклук и то, състоящ се само от електронни джаджи. Според изследователи от платформата weee-forum.org - Международната асоциация на отговорните производители на електронни отпадъци до края на 2021 г. ще произведем над 57 милиона тона "електронен" боклук.  Това си е една огромна планина. И този боклук постоянно ще се увеличава.

Реално изследователите се позовават на данни на ООН, откъдето става ясно, че през 2021 г. всеки човек на планетата ще произведе средно 7.6 кг електронни отпадъци, което означава, че в световен мащаб ще се генерират страховитите 57.4 милиона тона боклук. Само 17.4% от тези електронни отпадъци, съдържащи смес от вредни вещества и ценни материали (злато и платина), ще се съберат по правилен начин, ще бъдат рециклирани и това ще бъде документирано.

Но по-неприятният проблем е, че всяка година боклукът от неизползваеми електронни уреди се увеличава с 2 млн. тона. И според Международната асоциация, която е решена да се справи с глобалния проблем с боклука от електроника и всякакви части от това оборудване, решението е потребителите да се научат да рециклират своите вече ненужни компютри.

По данни на доклад на Световния икономически форум от 2019 г., електронните отпадъци са на стойност 62.5 млрд. долара.

Навсякъде по света хората държат в домовете си милиони компютри, които вече не ползват, но които са пълни с ценни елементи, които могат да бъдат използвани за направата на нова електроника. Най-ценните елементи в мобилните телефони, например, са галий, арсен,сребро, индий, итрий и тантал.

От друга страна пазарът на електроника в момента е така устроен, че поддържа тенденцията постоянно да се търси и купува нов модел компютър, телефон, фотоапарат и т.н. При мобилните апарати това е най-очевидно, защото потребителите постоянно са стимулирани да си купуват най-новия модел.

Друг сериозен проблем е, че когато даден уред се развали, той трудно може да се поправи. Собствениците му предпочитат да си купят нов, защото или поправянето му е прекалено сложно и скъпо, или защото просто е невъзможно. И тук отново стигаме до важното информиране на потребителя как да рециклира отпадъците си. При преработката на един тон електронни отпадъци се спестяват около два тона въглероден диоксид.

Освен това трябва да се има предвид, че по силата на Закона за управление на отпадъците изхвърлянето на електронни отпадъци на нерегламентирани места е забранено и се предвиждат глоби.

В България функционират фирми (като "Екологика България" (ecologica.bg), "Спасовитранс", Елтехресурс АД, "Екобултех", Тенеко Рециклинг ЕООД), които приемат да извозят за рециклиране стари, неработещи, счупени и дефектни, морално или физически остарели компютри, но проблем остават CRT мониторите. Това са онези монитори, в чието тяло се намира електроннолъчева тръба. Иначе, за да сте сигурни, че компютърът ви ще бъде правилно рециклиран, трябва още при купуването му да поискате гаранция за обратното му приемане по програма за рециклиране.

Има и сертификати, които имате възможност да поискате за вашия рециклиран компютър. Двата най-често срещани документа са Стандартът R2 на Basel Action Network (BAN) e-Stewards и Sustainable Electronics Recycling International (SERI) R2. Първият е още от 2006 г., вторият - от 2008 година. Със сигурност функционират и стотици рециклиращи устройства, които не са сертифицирани от e-Stewards или R2, и ако се спрете на тях, е добре да поискате да прочетете техните гаранции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във