Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Годишните отчети и декларациите за липса на дейност са горещите въпроси към Агенцията по вписванията

Над 40 обаждания от граждани, търговци, счетоводители, адвокати, банки, вещи лица са постъпили на телефонната линия на Търговския регистър за един ден. Това съобщиха от Агенцията по вписванията, която откри горещ телефон.

Най-често задаваните въпроси са свързани с годишните финансови отчети и декларациите за липса на дейност по Закона за счетоводството, сроковете за подаване на които изтекоха в края на юни и в края на септември. Например: Кой е заявителят на ГФО, когато нотариално завереното пълномощно е в полза на счетоводна кантора с двама управители, които я представляват поотделно? За заявител се счита представляващият счетоводната кантора, подписал заявлението - на хартия или с електронен подпис, от него следва да бъде подадена декларацията за истинност и той да фигурира като съставител в годишния финансов отчет.

Имало е и питания, свързани с производството по назначаване на вещи лица. Например: Как да се смени вече назначено вещо лице и дали това не може да бъде направено служебно от регистъра? Смяната може да стане по два начина – по инициатива на самото вещо лице или на поискалия оценка на непаричната вноска, е отговорът. Търговският регистър не действа служебно и не се самосезира, активно винаги трябва да е заинтересованото лице, уточняват от агенцията.

Горещата линия  - 02/9486192 - ще е отворена и на 20 декември, от 09 ч. до 17 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във