Банкеръ Daily

Управление и бизнес

GM обмисля продажбата на Opel на конкурента си Peugeot

Успешна сделка би създала производител с над 16% пазарен дял от европейския пазар, задминавайки Renault SA и ставайки вторият най-голям европейски концерн след германския Volkswagen AG. Акциите на PSA поскъпнаха с 5,9 на сто до 18,99 евро към 13:06 часа., оценявайки компанията на 16,5 млрд. евро. Акциите на GM поскъпнаха в предборсовата сесия с 1,5 на сто, пише Блумбърг.

PSA потвърждава преговорите с GM за „разширяване на съществуващите проекти с Opel“. Говорител на Peugeot пояснява, че става дума за задълбочаване на партньорството. Засега няма становища от френското правителство и семейство Пежо, които държат по 14 на сто от PSA Peugeot Citroen.

И преди години Opel и Peugeot се стремяха към алианс. Накрая обаче остана само общото производство на някои модели.

От почти 90 години германската компания принадлежи към GM. В продължение на дълги години американците се опитваха напразно да преструктурират компанията. През миналата година Opel не изпълни целта си за първи път от 1999 г. да е отново на печалба. Като /причина за загубата от 257 млн. евро директорът на компанията Карл-Томас Нойман назова валутните колебания след референдума за Brexit.

Facebook logo
Бъдете с нас и във