Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГЛОБУЛ ЩЕ РАЗЧИТА НА БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Никос Авгеринос, изпълнителен директор на Космо Бългерия Мобайл, пред в. БАНКЕРЪ


Г-н Авгеринос, колко български телекомуникационни специалисти ще наемете със започването на работата на втория GSM-оператор?
- Трудно е да се прогнозира точната цифра, но до края на тази година предвиждаме да наемем 200 човека. През 2002 г. броят на служителите вероятно ще нарасне до 500 души. Както неведнъж сме заявявали, една огромна част от тези хора ще са българи, но не всички ще са задължително телекомуникационни специалисти. Нуждаем се от експерти и в други области - финанси, човешки ресурси и т.н. Силно сме убедени, че тук ще намерим достатъчно квалифицирани експерти. Ще наемем млади хора от техническите университети, които ще бъдат обучавани допълнително и в чужбина, за да придобият необходимия опит. Тъй като компанията се разраства с изключително бързи темпове, ще използваме смесената система за набиране на персонал, включваща както външни консултантски компании, така и вътрешни механизми, за да подберем най-добрите, които в момента са на пазара.

Първоначално за какви позиции ще търсите хора и в кои градове?
- Основната част от служителите ни, разбира се, ще са специалисти в областта на телекомуникаците и ще имат задачата да се грижат за развитието и поддръжката на мрежата ни. Първоначално ще търсим хора от София, защото тук е основният ни комуникационен център. Впоследствие предвиждаме такива офиси да има в още 6-7 големи града в страната, сред които Пловдив, Варна, Бургас и Русе. За локалните представителства ще наемаме местни специалисти.

Ще се ползват ли с някакви преференции служителите ви?
- Искаме да създадем високомотивиран и лоялен към компанията екип, който да работи за нейното развитие. За да създадем подобна атмосфера, вярваме, че хората ни трябва да бъдат удовлетворени, не само от заплатата си например, а и от ред други допълнителни възнаграждения, които всички европейски компании предлагат на служителите си. Медицинска и социална застраховка, телефони и всичко необходимо за работата ще са част от комплексното възнаграждение. Все още разработваме пълния пакет и в най-скоро време той ще бъде готов.

Това, че ще използвате други фирми за дистрибуция на продуктите си, означава ли, че няма да набирате персонал за тази дейност?
- Със сигурност ще наемем хора, които да контролират самата дистрибуция на продуктите и услугите ни. Освен това вярваме, че политиката ни да използваме други компании за дистрибуцията води до създаването на нови работни места.

Как виждате развитието на мрежата си в страната?
- Планираме в кратки срокове - през тази и началото на следващата година, да присъстваме във всички по-големи градове от страната. Самото разрастване на мрежата ще изисква отваряне на нови офиси и магазини, така че през следващите три-четири години ще имаме такива и в по-малките градове.


Разговора води Александър Александров

Facebook logo
Бъдете с нас и във