Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Глобите няма да спрат даването на заплата в плик

Дори най-високите глоби няма да спрат даването на заплата в плик, коментира Димитър Бранков от Стопанската камара във връзка с промените в Кодекса на труда, които бяха обсъдени на Националния съвет на тристранно сътрудничество във вторник.

"Българска стопанска камара е против завишаване на горните размери на глобите за недеклариран труд, защото те са твърде високи в сравнение с глобите, които се налагат за нарушения по други специални закони, които имат тежки последици за обществото – за здравето на хората и околната среда. В закона се предлагаше глобите за системни нарушения като неплащане на заплати, обезщетения и пр. да са в размер до 30 хил. лв.", заяви Бранков в интервю. 

Според него част от промените в КТ търпят критика и затова, че дават възможност на контролните органи за субективна преценка на размера на глобите, които налагат, а това създава условия за корупция.

"Считаме, че борбата с недекларирания труд трябва да се води по друг начин, който е по-ефективен – с атрактивност на пенсионно-осигурителна система, коментира още Бранков. Според него работникът трябва да има силен интерес да получава реалното си възнаграждение, което е по закон, а не да му се плаща в плик. Лицето, което бъде наемано, трябва да иска да бъде осигурявано върху цялата сума, която взима. В момента има работници, които имат запори и те не искат пълно осигуряване върху заплатата, защото им взимат част от парите", допълни Бранков.

Той смята, че има пропуски в законодателството, които трябва да бъдат попълнени, защото хората нямат интерес да се осигуряват. Има хора с навършен трудов стаж, но нямат възраст. Ако те са загубили работата си, за тях не е добре да бъдат наемани на по-ниска заплата, защото това ще намали пенсията им. Затова тези хора нямат интерес да се осигурават върху по-ниските възнаграждения, които взимат.

"Това са уж дребни дефекти на законодателството, но те генерират интерес в хора да не се осигуряват. Битката с недекларирания труд няма как се води само с високи глоби и защото няма как да бъде упражнен контрол. Главна инспекция на труда разполага с 300 човека и е невъзможно да контролира 300 фирми. НАП е концентрирана върху контрола над големите фирми", допълни Бранков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във