Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Глобяват Goldman Sachs за неспазване на насоките на ESG принципите

Подразделението за управление на активи на инвестиционната банка Goldman Sachs (GS) ще плати 4 милиона долара глоби за нарушения в ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) принципи в своите продукти. Това се съобщава на уебсайта на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

От регулатора отбелязат, че между април 2017 г. и февруари 2020 г. Goldman Sachs не е следвала редица собствени правила, посочени при продажбата на инвестиционни продукти, които според комисията са били насочени към изпълнение на дневния ред на екологичното, социално и корпоративно управление.

В същото време GS има такива правила, според които неговите инвестиционни анализатори трябва да използват подходящ списък от изисквания, според които ценни книжа на определени компании могат да бъдат включени в своите продукти. Тази работа обаче не е била извършена добросъвестно. В допълнение, работата често е включвала акциите на компании, които не отговаряха напълно на определения дневен ред на ESG принципите. Например, някои са печелили пари от продажба на книжа на компании за търговия с алкохол или тютюн.

На 17 ноември стана известно, че Тимъти Толкингтън - топ мениджърът на руския клон на една от най-големите инвестиционни банки в света Goldman Sachs, който напоследък всъщност остава главен ръководител на структурата, ще напусне поста си и компанията.

ESG се позовава на три основни фактора за измерване на устойчивостта на инвестициите – екологичен, социален и корпоративно отговорен. Като целта е постигане, както на устойчивото и отговорно развитие на фирмите, така и на инвестиране. А анализът на ESG факторите на всяка компания ще позволява да се вземат по-информирани инвестиционни решения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във