Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Глоби за кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашни прасета

Кметовете на населени места, които не съдействат на агромистерството за умъртвяване на домашните прасета в дворовете, са заплашени от глоби и от прокуратурата. Това стана ясно от телевизионна изява на зам.-министъра Янко Иванов. За тези градоначалници е предвидена глоба от 100 до 300 лв. за първи път, вторият път се удвоява, а накрая Иванов каза, че се стига и до прокуратурата. По думите му неколцина са тези, които отказват да се съобразят с мерките, тъй като са яхнали вълната на популизма

"Мярката за умъртвяване на свинете е абсолютно непопулярна, но е наложителна. Ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България. Нека да е ясно това. Откакто предприехме тази мярка, вече от няколко дни нямаме нови случаи при домашните животни", посочи Иванов и добави, че според законовите разпоредби в личните стопанства не трябва да се отглеждат свине с малки, а само прасета за угояване. 

"Искам да благодаря на тези, които изпълниха мерките – и на хората, и на кметовете. Тези, които не изпълниха указанията, ще кажа, че имат задължение по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Ясно са разписани ангажиментите им по отношение на здравеопазването на животните... Искам на всеки от тези кметове, които не изпълниха разпорежданията, да видя актове за административно нарушение На стопаните, които отказват да умъртвят животните, ще им бъде помогнато. Ще го направят нашите колеги", каза още зам.-министърът.

Той отбеляза също така, че справянето с африканската чума по закон е вменено на кметовете. Те трябвало да организират трупосъбирането и да осигурят площадки

"Не трябва да гледаме свине в задния двор. Ситуацията е овладяна, но с този начин на гледане, кметовете нямат ангажимент после към животинските отпадъци. БАБХ върши своята работа добре, доколкото ѝ позволяват условията. Тя не е сама в тази борба. Имаме много институции. Има описани няколко международно утвърдени начини за справяне с чумата. Загробването в момента с ресурсите, с които разполагаме, е най-добрият начин“, добави Янко Иванов. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във