Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Глобата за неплатена компенсаторната такса е поне 1800 лева

Агенция "Пътна инфраструктура" разяснява основните принципи на тол системата във видеоклип. От 1 март тази година тежкотоварните превозни средства над 3.5 т ще ползват платени участъци от републиканската пътна мрежа на база на изминато разстояние като плащат тол такса, съобщават от пътната агенция.

Клипът обяснява кои превозни средства ще преминат от е-винетки на тол такси, как се изчисляват те, както и възможността превозвачите да се ориентират предварително в сумите с помощта на тол калкулатора на страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg. Във видеото са изброени трите начина, по които може да се отчитат тол сегментите и да се плаща за изминато разстояние - маршрутна карта, бордово устройство и GPS тракер.

Превозвачите могат да се информират откъде да купят маршрутна карта или как да се свържат с партньорите на АПИ, ако искат да използват другите два начина за тол таксуване. Ако шофьорите решат да пренебрегнат правилата, трябва да знаят санкциите, които ги очакват - компенсаторна такса на пътя или електронен фиш в края на деня. Глобата, в случай че не платят компенсаторната такса, е поне 1 800 лева.

Камери на тол системата са монтирани на почти 11 хил. км републикански пътища. От десет дни те имат възможност да установяват нарушители без винетки, с изключение на местата, за които общините заявяват искане за освобождаване от винетна такса. От 1 март толуването за тежкотоварните превозни средства ще бъде за 3115 километра. Отделно мобилните екипи на тол контрола покриват цялата републиканска пътна мрежа от близо 20 000 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във