Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Global emerging markets group (GEM) ще инвестира 31 млн. долара в "Еврохолд"

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими финансови и застрахователни групи в Югоизточна Европа - "Еврохолд България" АД, си е осигурил дялова инвестиция за 31 млн. долара (26 млн. евро) от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS (GEM), съобщиха от компанията.

Двете страни вече имат подписано споразумение за ангажимент. GEM e глобален фонд с 30 години история и над 400 реализирани сделки. Фондът е инвестирал 3.4 млрд. долара в 70 държави, предимно на развиващи се пазари.

Дяловата инвестиция ще позволи на GEM да придобие акции в българския холдинг. "Еврохолд" ще използва инвестираните средства за придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за развитие на застрахователния си бизнес. Стратегическата дългосрочна цел на "Еврохолд" е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и ютилити услуги в Югоизточна Европа.

“Радваме се, че GEM реши да инвестира в нашия холдинг и да подкрепи инвестиционната ни стратегия. Споразумението с GEM e ясен знак за доверие в мениджмънта и развитието на нашата компания”, коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд".

Основаният през 1991 г. глобален фонд GEM управлява активи за 3.4 млрд. долара и е специализиран в управлението на широк набор от инвестиционни инструменти с фокус върху развиващите се пазари по света. Фондът е реализирал до момента над 400 транзакции в 70 държави на пет континента. Фондът осигурява на инвеститорите в него диверсифициран портфейл с активи, който покрива целия спектър от възможности при дяловите инвестиции.

"Еврохолд България" АД е водеща независима бизнес група в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ) и най-големият публичен холдинг в България по размер на приходите. Компанията развива дейност в застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. "Еврохолд" е собственик на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, една от големите независими застрахователни групи в Югоизточна Европа. "Евроинс Иншурънс Груп" оперира в 11 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Беларус. "Евроинс Иншурънс Груп" развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във