Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Глоба до 50 000 лева за търговските вериги, отказали да продават български храни

Правната комисия в парламента единодушно въведе санкции за търговските вериги, които по време на извънредното положение не изпълняват актовете на Министерския съвет за защита на българското производство. Предвижда се имуществена санкция в размер от 5 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение.

По-рано днес правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си.

С промени в Закона за Търговския регистър по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ депутатите в правната комисия извънредно подкрепиха единодушно промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

С приетите текстове се дава право на Министерския съвет да въвежда временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на страната, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини.

Според определението верига от магазини са "магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която заедно със съоръженията представлява комплексен обект, като магазините трябва да разполагат с обекти поне в три административни области на територията на страната".

За нарушители на тези актове се въвежда имуществена санкция в размер от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв. Уточнено е, че повторно нарушение е нарушение, извършено в тримесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за нарушение от същия вид. Контролът е на Българската агенция по безопасност на храните.

По време на извънредното положение с актове на Министерския съвет може да се въведе временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членове на Европейския съюз, при спазване на международните договори, по които България е страна. Предложението е направено от ВМРО. А Ципов посочи, че следва земеделското министерство да предприеме съответните действия, за да залегне този механизъм и Закона за храните.

Текстовете бяха подкрепени единодушно от всички депутати и ще бъдат гласувани на второ четене от парламента утре.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във