Банкеръ Daily

Депутатите решиха

Глоба до 3000 лева за блокиране на географски принцип

Търговците, които блокират стоки и услуги на географски принцип, ще плащат глоба от 500 до 3000 лв. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене Закон за дейностите по предоставяне на услуги. Законопроектът ще  синхронизира законодателството с изискванията на регламент на Европейския съюз от 28 февруари 2018 г. за преодоляване на необоснованото блокиране на географски принцип и на други форми на дискриминация въз основа на националността, местопребиваването или мястото на установяване на клиентите в рамките на вътрешния пазар общността. 

Мярката предвижда създаване на специален раздел за защита от дискриминация, според който доставчиците на услуги не могат да дискриминират пряко или непряко получателя на услугата по причини, свързани с гражданство, местопребиваване или място на установяване. Единното звено за контакт ще е Европейският потребителски център. Предвижда се още за едноличните търговци и юридическите лица да се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. за всеки отделен случай. При повторно нарушение от страна на търговците, блокирали стоки и услуги на географски принцип глобата ще варира от 1000 до 6000 лв. Контролът ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите. 

От декември 2018 г. потребителите в Европа могат да пазаруват онлайн от всяка страна на Европейския съюз, независимо от това къде се намират в момента. Търговците са длъжни да предлагат своите продукти и услуги на всеки от 500-те милиона граждани на съюза. Всичко това е  възможно благодарение на подписаните на 28 февруари правила, които слагат край на блокирането на географски принцип - практика, при която на потребителите се отказва достъп до продукти и услуги заради това откъде произхождат или къде се намират в момента. Новият регламент беше подписан от министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във