Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Глинените крака на антимонополния колос омекнаха

Един от „бастионите“ на предишната власт е пред срутване. Комисията за защита на конкуренцията, която години наред изпълняваше основно политически поръчки и разчистваше пътя на богоизбраните партийно-правителствени олигарси, е на път да бъде прочистена от емисарите на Борисов и задкулисието в нея.

Мнозинство в Народното събрание най-после се престраши и посегна на един от най-важните регулатори. В края на миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, заради които - ако бъдат приети и на второ четене - сегашните комисари ще бъдат "уволнени" и на тяхно място ще бъдат избрани нови. Поправките минаха не само заради единодушието на четирите партии от мнозинството - "Продължаваме промяната" , БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", но и с гласовете на депутатите от "Възраждане", които много трудно могат да бъдат наречени фенове на сегашното управление.

С това беше нанесен доста сериозен удар на опозиционните ГЕРБ и ДПС, които

доволно дълго употребяваха КЗК за натиск

над неудобни на властта бизнесмени - чрез налагане на огромни глоби, пренареждане на обществени поръчки и концесии, чрез затваряне на очите пред очевадни картелни споразумения и установяване на някакъв вид монопол.

Ако ремонтът на закона стане нормативен факт, ще бъде ударено и узаконяването на... нещо незаконно, сътворено от ГЕРБ и парламентарните му патерици от Обединените патриоти: удължаване на изтичащия през 2021 г. мандат на комисията от пет на седем години. Аргументът беше смехотворен - по този начин законът бил синхронизиран с изискванията на две европейски директиви, които щели да натоварят с допълнителна работа членовете на комисията.

Предложението за удължаване на мандата дойде от... самата комисия нея, а в двете европейски директиви по същество става дума за други неща: първата - от 2018 г. - засяга ефективността и правомощията на органите по конкуренция в държавите членки, а втората - от 2019 г. - е посветена на нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти.

С други думи, зад алабализмите на т. нар. вносители на проекта за "мандатния" ремонт на Закона за защита на конкуренцията през февруари 2021 г., много ясно прозираше истинската причина –

запазване на ГЕРБ контрола върху регулатора

дори при кардинална смяна на властта след редовните парламентарни избори през април същата година.

Сега промените предвиждат връщане на КЗК към първообраза й от преди десетина години - 5-годишен мандат и двама заместник-председатели. Въвеждат се и допълнителни гаранции за независимостта и професионализма на комисарите - кандидатите вече трябва да са с придобита образователно-квалификационна степен „Магистър“, а стажът им по специалността - не по-малко от 7 години.

След окончателното гласуване на проектозакона и в едномесечен срок от влизането му в сила, Народното събрание ще трябва да избере нови членове на КЗК, а встъпването им в длъжност автоматично прекратява мандатите на техните предшественици.

Очевидно, това далеч не е по вкуса на опозицията от ГЕРБ и ДПС, която

обвини управляващите в амбиция да овладеят регулаторните органи.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев откровено призова за пазарлък, срамежливо прикрит зад паравана "Търсене на консенсус между политическите партии при извършваните промени във всички регулаторни органи". Според него, зад завишаването на критериите към новите членове прозирало отварянето на вратата за точно определени хора, които вече било решено да заемат точно тези постове. Да се чуди човек как точно той направи това откритие, след като партията му от 20 години все с това се занимава - хем разпределя държавните "порции" чрез нарочно назначени хора, хем контролира процесите по разпределянето и усвояването.

Тук е моментът да припомним кого точно брани опозицията.

Удобната и послушна председателка на комисията Юлия Ненкова, чийто син – депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, е един от най-яростните критици на сегашното управление. Самата тя стана заместник-кмет на София, когато Бойко Борисов бе избран за столичен градоначалник и оттогава насетне за нея се знае, че е негова лична довереничка. От 2010 г. до избирането й за началник на КЗК през 2016 г., Ненкова беше председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и като такава благослови харизването на „Булгартабак холдинг“ на депутата от ДПС Делян  Пеевски.

Спорна биография има и друг от членовете на КЗК - Димитър Витанов, който по времето на управлението на Пламен Орешарски беше председател на Надзорния съвет на "Булгартрансгаз", т.е. дясна ръка на Делян Пеевски, сочен за основен кадровик в държавните енергийни дружества.
Изобщо, цялата компания беше добре подбрана и тя оправда оказаното й доверие, защото

изпълни безпрекословно всички поръчки

на държавните началници по онова време.

Припомняме набързо някои от най-спорните решения на Комисията за защита на конкуренцията.

Например - разрешението за смяна на собствеността на "Нова телевизия". В началото на 2019 г. КЗК отказа на чешкия милиардер Петер Келнер да придобие медията, но няколко месеца по-късно позволи неин собственик да стане считаният за близък до тогавашната власт бизнесмен Кирил Домусчиев.

Или пък откровеното безумие, сътворено по времето, когато "правилните" хора на Делян Пеевски за една бройка не откраднаха оръжейния завод „Дунарит“. След фиаското им през  2017 г., спектакълът по отстраняването на неподходящата фирма "Емко" бе клониран на няколко сцени едновременно. Мина се през скалъпен съдебен процес, дирижиран от офшорката, регистрирана на  Британски Вирджински острови - Viafot Limited , чийто реален собственик се оказа Александър Ангелов - личен адвокат на Делян Пеевски. Водещата роля в тази комедия от "грешки" беше отредена на шефката на КЗК Юлия Ненкова и тя си я изпълни без никакви възражения.

С други думи, мнението на днешните управляващи, че КЗК не била ефективна е вярно, само ако те имат предвид държавния или обществения интерес. За всякакви други "интереси", комисията си беше съвсем ефективна и работеше като швейцарски часовник.

Що се отнася до днешните нагласи на управляващото мнозинство, че с промените КЗК ще се върне към нормалността - дано не се окажат поредния розов балон. Още повече, ако при избора на нови членове посоката на пазарлъците и мотивите зад тях - както сочи горчивият ни опит - коалиционните партньори продължат да се държат като в приказката за тримата братя и златната ябълка или вица за триглавата ламя и дамаджаната с ракия - с едната глава пие, но после и трите ги тресе грозен махмурлук.

Ще видим, до второто четене на проектозакона остава най-малко един месец...

Facebook logo
Бъдете с нас и във