Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Главният изпълнителен директор на "Самсунг" изненадващо подаде оставка

Корейският технологичен гигант "Самсунг" сензационно обяви, че главният изпълнителен директор Куон Ох-хиун ще напусне мениджмънта на компанията.

Анонсът със сигурност ще увеличи притесненията за "лидерски вакуум", след като един от ръководителите по високите етажи - Джей Лий, бе вкаран в затвора заради подкуп, съобщи агенция "Ройтерс" .

Оставката е изключително изненадваща, тъй като се е очаквало Куон Ох-хиун да има още по-голяма роля в компанията, след като през февруари Лий бе арестуван. Всъщност корупционният скандал доведе до лавина от оставки на други ключови ръководители, което задълбочава проблемите на "Самсунг".

Интересното е, че Куон Ох-хиун подаде оставка в деня, в който от компанията обявиха, че очакват рекордна оперативна печалба за третото тримесечие. Печалба, дължаща се основно на бизнеса с чипове на "Самсунг", който се пък се ръководеше именно от Куон Ох-хиун.

Самият той разпространи в изявление, в което посочи, че се оттегля в най-подходящия момент. "Дойде времето да започнем отново с нов дух и младо лидерство", заяви Куон Ох-хиун, който в технологичния свят е известен с прозвището "Господин чип". 

"За щастие постигаме рекордна печалба, но това е плод на минали решения и инвестиции. Ние не сме в състояние да намерим нови двигатели за растеж", аргументира напускането си той.

Все пак експертите очакват и рекордно висока годишна печалба за "Самсунг", която ще бъде достигната благодарение именно на нарастващото търсене на чипове с памет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във