Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Главният дизайнер на Apple напуска, за да прави собствена компания

Главният дизайнер на Apple Джони Айв

Човекът, чийто дизайн помогна на Apple да стане водещ технологичен гигант, напуска компанията по-късно тази година, съобщава DW. Джони Айв помогна на компанията да се върне от ръба на колапса през 90-те години. Той беше близък довереник на съоснователя на Apple Стив Джобс и водещият дизайнер за различни ключови проекти, най-вече iPhone.

Главният дизайнер на Apple Джони Айв ще създаде своя собствена фирма след близо три десетилетия в Apple, съобщиха от компанията. "Джони е единствената фигура в света на дизайна и ролята му в съживяването на Apple не може да бъде преувеличена", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Базираната в Калифорния компания сочи, че ще продължи да работи с Айв, но само по ексклузивни проекти, след като той си тръгне.

Айв се присъедини към Apple през 1992 г. и ръководи дизайнерския екип от 1996 г. насам. Работи в тясно сътрудничество със съоснователя на Apple Стив Джобс. Преди смъртта му през 2011 г. Джобс посочил своя шеф на дизайна като "духовен партньор". "След почти 30 години и безброй проекти, аз съм най-горд от работата, която свършихме, за да създадем дизайнерски екип, процес и култура в Apple. Днес компанията е по-силна, по-жизнена и по-талантлива от всякога”, каза дизайнерът в изявление.

Цената на акциите на Apple се понижи с 1,34% в часовете след обявяването, въпреки че през последните шест месеца акциите се движеха в посока нагоре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във