Банкеръ Daily

Заради инцидента със загиналото след токов удар момче:

Главният архитект на "Триадица" напуска поста си

Загиналото от токов удар момче е стъпило върху шахта, по чиято рамка протичало електричество

Главния архитект на района "Триадица"  Иван Шишков е пожелал да напусне поста си. Това обяви кметът на "Триадица" Димитър Божилов на брифинг на районната администрация във връзка с инцидента на бул. "Акад. Иван Гешов“. На 14 февруари след токов удар на тротоара в района загина 16-годишно момче.

Шишков не е бил на работа, когато през 2011 г. е издадена служебната бележка, приета от ЧЕЗ като основание да присъедини един от павилионите, намиращи се в района инцидента, към електропреносната мрежа. След проверката на Столичната община се оказа, че кабелът, захранващ павилиона с електричество, е причинил смъртта на момчето. Архитектът счита за редно да се оттегли от поста, като даде възможност да се проверят всички обстоятелства.

"Той е доказан професионалист, постъпва човешки", изтъкна Божилов.

"В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка. Тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ, ще констатират разследващите органи", каза още районният кмет.

Район "Триадица" е отговорил на писмата, споменати от Столичната община в сряда, с едно единствено нещо - с работа на терен, подчерта Божилов.

"Писмото съдържа списък с 23 обекта на територията на нашия район. Те представляват реклами, маси, столове, съоръжения от временен характер. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверката. Останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. Търговските обекти, които в момента са обект на обществена дискусия, не фигурират в този списък", изтъкна кметът на "Триадица".

Районът е съставил десетки констативни актове и глоби за други подобни незаконни обекти.

Според Божилов, смъртта на едно дете поставя на дневен ред изключително много въпроси, които трябва да бъдат изяснени. "Ние бяхме потресени от този инцидент, не само като чиновници, но и като хора, и искаме като всички останали истината да излезе наяве. Справедливостта трябва да бъде въздадена и виновните лица трябва да поемат отговорност", каза той.

От районната администрация ще съдействат максимално за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

В сряда бяха представени резултатите от проверка за изясняване на обстоятелствата, направена от Столичната община.

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница "Свети Иван Рилски". Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия", съобщи Фандъкова.

По думите ѝ договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г.

„Аз лично ще очаквам отговори не само от нас, но и от другите институции. Как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, без да има книжа и одобрени проекти, как така район „Триадица“ подава информация за обект, който е напълно незаконен и, разбира се, какъв контрол осъществяват всички служи“, заяви Фандъкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във