Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Главният архитект на София Здравков разрешил скандалния строеж в полите на Витоша

S 250 3e21f360 a4db 45b7 8163 66b755227f8b

 

Месеци наред пред общестото се разиграва спектакъл  -  законен ли е или не строежът в полите на Витоша, за  който информираха граждани и медии?

Наскоро  стана ясно,  че на площ от 43 декара в подножието на планината ще се "роди“  жилищна сграда с два басейна, с паркинг и трафопост.

Информацията дойде от публикация във фейсбук  на  Люблена Папазова, която показа и снимки от строителната площадка.

Блок на Витоша, в природния парк, на метри от любимата на туристите пътека „Инж. Иванов” в района на село Бистрица, местността Манастира, която вече стана известна… Направен е път, дърветата се секат непрекъснато, колите на работниците се качват все по-нагоре. .Според информационната табела става дума за жилищна сграда с паркинг и трафопост, подпорна стена не се споменава. Моля споделяйте, защото скоро дори на Черни връх ще вдигнат една кооперация” Това  написа  Папазова в   своя пост.

Резонно първите реакции дойдоха от природозащитните организации.  Добромир Добринов от WWF заяви, че „строежът не се извършва в границите на природен парк „Витоша“ и поради тази причина няма режими, ограничаващи строителството по Закона за защитените територии. Самият проект за строителство обаче не е бил подложен на преценка на въздействията му с оглед на  необходимостта от извършване на ОВОС и е това съществен пропуск, формиращ противозаконния характер на извършваното строителство”.

Общинският съветник от „Демократична България“  Тома Белев пък обяви, че е внесъл искане до министъра на околната среда за проверка и издаване на принудителна административна мярка за спиране на строежа за нарушаване на условията по екологичната оценка.

Създалото се напрежение  провокира  интерес към регистъра на Направление „Архитектура и градоустройство“, от който стана ясно,  че разрешението за строеж е  издадено от главния архитект на Столична община Здравко Здравков на 24 февруари тази година и е влязло в сила на 11 март.  Документът ясно формулира  какво точно ще се гради тук :  жилищна сграда, закрит и открит басейн, обслужваща сграда с гаражи, подземен поливен резервоар, резервоар за противопожарни нужди, изгребна яма и вграден трафопост. Разбра се също , че разгънатата  застроена площ на обекта със сутерена е 6655 кв. метра. „Бенефициентът“ му е Николай Динков Найденов, на когото през юни 2016 г. Столичният общински съвет е разрешил да обедини множество закупени по-малки парцели и да бъде изработен подробен устройствен план на новия урегулиран поземлен имот.

Съгласно проекта за общ устройствен план на София имотът попада в „Жилищна зона с малко етажно застрояване в природна среда“. Това пък съобщи Тома Белев. Според него “съгласно Приложение 1 на становището по екологична оценка на плана е записана мярка „Предвиденото разширение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като  отстои най-малко на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за все още незастроените територии. Съгласно това и поради факта, че целият имот, който се застроява, попада в границите на полосата от 500 метра на границата на парка, считам, че той не подлежи на застрояване”, категоричен е Белев.

Естествено интересът се насочи към инвеститора на градежа, тъй като това по всички „нашенски правила“, едва ли би могъл да бъде случаен човек.

Независимо, че на информационната табела като възлoжитeл на обекта е записано името на  физичecкoто лицe - Никoлaй Нaйдeнoв, като cтрoитeлeн нaдзoр – фирма ''Aвaнгaрд Мeниджмънт'' и като cтрoитeл (изпълнитeл) – „ШEКИ 83“ EOOД cъc ceдaлищe и aдрec нa упрaвлeниe в  гр. Рaкoвcки, тези дни зад това поредно начинание за бетониране в полите на Витоша изплува името на приближения до властта бизнесмен  Кирил Домусчиев.

Това пък разкри в свой пост във фейсбук  вдовицата на големия  актьор от близкото минало Коста Цонев  - Ели Цонева, която както стана ясно  е брокер на имоти и е доре запозната с този пазар и с  големите играчи в него.

 „Имотът е на Кирил Домусчиев, сградата, която ще се строи, е със стъпка от 2324 кв. м. Ще е висока седем метра с минимално  озеленена площ от 60%-70% от терена. Статутът на земята е ЖМ1”, написа Цонева под публикация за строежа.  Часове по-късно обаче -  може би посъветвана от доброжелатели,  Цонева изтри поста си.

Но както всички добре знаем, често на книга имената на собствениците са едни, а  реалните чорбаджии на подобни градежи – съвсем други...

Facebook logo
Бъдете с нас и във