Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Главният архитект на София се "поправя"

S 250 42cef022 c0b4 4478 9b72 23171261de46

След серията от скандали, последвали обявения през миналата година конкурс  за реконструкция на площад "Света Неделя", сега кметството прави втори опит за обновяването на това столично пространство. За разлика от предишния път, сега критериите за участие в надпреварата за изготвяне на идейната разработка за обновяване на площада  са свързани само с опита на кандидатите. Изисква се мераклиите за тази поръчка да са изпълнили поне един подобен проект в последните десет години. Отпаднали са предишните доста завишени финансови изисквания, които безапелационно  отхвърляха възможността в надпреварата да се включат колективи от млади и иновативно мислещи хора.

Тук е моментът да припомним

че през септември 2018-а именно поставените от главния архитект на София Здравко Здравков условия за конкурса, за който беше предвиден харч от почти милион, направо взривиха архитектурната гилдия.Тогава Камарата на архитектите в България в отворено писмо до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова обяви, че се оттегля от журито на предстоящия конкурс за концепция за площад "Св. Неделя".

Архитектите настояваха процедурата  да бъде разделена на две части  и пусната отново, за да се осигури равен достъп на архитекти от страната и от чужбина за участие в надпреварата по правилата на Архитектурния съвет на Европа, гарантиращи равнопоставеност и анонимност до обявяването на резултатите от журито. Според тях, тогавашните условия не бяха пряко свързани с качеството на проектите, а напротив - убиваха конкуренцията на добри идеи, насърчаваха монополите и дискриминираха проектантите.

Според публикуваните тогава документи  заданието  това градско пространство да се превърне в ново културно средище, където успешно да бъдат съчетани археология и съвременност, се оказа по-скоро  справка, свързана с историческите пластове, които трябва да бъдат съхранени. 

Архитектите  се разгневиха

защото според тях написаните стотици думи  са просто пожелания, тъй като в самото задание става дума повече за "ограничения", отколкото за състезание за най-добрата визия, се казваше в официалното становище на Камарата.

Това беше поредната критика на Камарата на архитектите към конкурса, тъй като той вече беше преработен веднъж по искане на организацията  заради  прекалено завишени изисквания към кандидатите. Така изискването за оборот за последните три години беше занижено от 1.5 млн. на 750 000 лева. Условието в последните три години кандидатите да са изпълнили подобни задачи за обща сума от 750 000 лв. (колкото се предвижда да е плащането за работен проект) беше свалено на 375 000 лева. Изискването за 15 служители през същия период беше намалено три пъти. Условието за големината на площада или пешеходното пространство, за което кандидатите трябва да са разработили проект в последните три години, също беше променено. Общата площ беше намалена от 2.5 на 1.5 хектара. Камарата на архитектите е на мнение, че по-малката площ ограничава голяма част от българските архитекти.

Главният  архитект  Здравков  първоначално се опитваше да брани изготвеното от екипа му задание, но тъй като

аргументите му бяха повече от несъстоятелни

беше принуден да спре конкурса.

Очевидно пред заплахата от нов скандал  сега изискванията към участниците са сведени до представянето на изработени, одобрени или в процес на реализация инвестиционни проекти за изграждане или реконструкция на площадни пространства и пешеходни зони,  открити пешеходни пространства към обществени сгради с площ над 1.5 хектара.

Разбира се, и в сегашния случай конкурсът за реконструкцията на площад "Света Неделя" отново включва предварителен подбор на кандидатите според опита им. След оценяването по този критерий следва да бъдат избрани няколко екипа, които ще бъдат поканени да представят разработките си. Те ще бъдат оценени от международно жури при запазване на пълна анонимност на авторите.

И този път конкурсът е ограничен, но е записано условие, че при подадени 20 заявления до втория етап ще бъдат допуснати седем екипа. При подадени от 21 до 50 заявления ще бъдат допуснати девет участници, а при 51 и повече заявления допуснатите участници ще са единадесет.

Конкурсните проекти ще се оценяват според рационалност, ефективност и изпълнимост на предложеното комуникационно-транспортно решение - осигуряване на автомобилна и пешеходна достъпност до всяка сграда, паркиране и среда за хора в неравностойно положение. Вторият критерии е целесъобразност на функционалната структура на площадното пространство и на контактните му зони - осигуряване на дейности, потребни на жителите и посетителите на площадното пространство. Ще се оценяват също приемствеността между съществуващи и нови структури, както и интегритетът на площада и контактните му зони.

Прогнозната стойност на поръчката не е променена , тя е 750 хил. лв. без ДДС.  Участниците, класирани на първите пет места, ще си разделят награди на обща стойност 250 хил. лева. Авторите на класирания на първо място проект ще получат парична награда в размер на 70 хил. лева. Класираният на второ място проект ще бъде възнаграден с 60 хил. лв., а заелите трето, четвърто и пето място ще получат съответно 50 000, 40 000 и 30 000 лева.

Срокът за подаване на заявки за участие в конкурса е до 8 май, а до 30 юни участниците, които са преминали през първия етап на състезанието, ще бъдат поканени да представят проектите си за оценка от международното жури. Те ще разполагат с най-малко 90 дни, за да представят разработките си.

Все пак не бива да се подминава фактът, че все пак става дума за едно от най-емблематичните места на столицата. В края на лятото на миналата година

приключиха археологическите проучвания на терена

на площада около църквата, свързани с късноантичния период. Те бяха финансирани от Столичната община в продължение на четири години. Тук бяха открити близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а през август 2018-а археолозите намериха и златни накити.  Екипът от учени под ръководството на д-р Веселка Кацарова  работи на територия от около 1 декар. Разкритите археологически структури показаха, че дължината на разкритата антична обществена сграда надхвърля 50 метра. А откритите находки са над 300 - предимно монети, глинени съдове, лампи, предмети, накити, включително и такива, изработени от злато.

Така че  разработването на архитектурния проект за площада   наистина трябва да интегрира и експонира разкритите археологически находки, за да може да се изпълни мечтата на кмета Фандъкова София да продължава да се налага като популярна културна дестинация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във