Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Главболгарстрой" ще строи националната детска болница

С решение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев са класирани участниците и е определен изпълнителят на обществена поръчка  за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница".

Определеният от министъра на здравеопазването изпълнител е ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ с участници в обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.

Обществената поръчка за строеж на сграда за Национална детска болница е на стойност 95, 5 млн. лв., а изпълнителят ще трябва да възстанови и подсили 40-годишното железобетонно скеле в двора на Александровска болница. 

Камарата на архитектите миналата година внесе жалба във Върховния административен съд да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница. Според архитектите нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни, категорични са от Камарата.

Миналата година министър Ананиев обясни, че новата болница няма да е търговско дружество, а ще е със специален статут. Той обяви, че в националната детска болница ще се работи по всички детски специалности, като идеята е децата от цялата страна да могат да се лекуват комплексно в нея. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във