Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Главболгарстрой" ще изгради две компресорни станции на "Турски поток" за 350 млн. лева

S 250 31aff38a f6b8 4245 b24d 1c5726367799
S 250 1ee10a9c bff9 481d 84bb f22f2643237c
S 250 c7236e36 5303 42f5 9729 01617b0df2b4
S 250 bc8bd796 aa65 4a07 aa20 f554771a0e8e

Държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора за изграждането на двете нови компресорни станции от газопровода "Балкански поток" - "Нова Провадия"и "Расово". Всъщност става дума за разклонението на "Турски поток" през България въпреки опитите на управниците да наложат новото наименование. 

Изпълнител на строителните дейности е консорциумът "Ферощал Балкангаз". Той е съставен от българския строителен гигант "Главболгарстрой" АД, дъщерното му дружество "Главболгарстрой интернешънъл" АД и германската "Ферощал индустрианлаген ГмбХ", която има едва 10-процентов дял в обединението. Те спечелиха обществената поръчка през август 2019 г., като стойността на подписания договор е 350.8 млн. евро без ДДС.

"Използвам случая да поздравя колегите от "Булгартрансгаз" и колегите от консорциума за това, че станахме свидетели на едно събитие, което ни приближава към реализацията на енергийната стратегия на България до края на 2020 гoдина... Изграждането на компресорните станции "Нова Провадия" и "Расово" е гаранция за поредния успешен проект за България", заяви на днешното събитие енергийният министър Теменужка Петкова. 

Експертите очакваха подобна развръзка, тъй като в рамките на търга "Ферощал Балкангаз" имаше един единствен конкурент - обединение на малката фирма за климатични системи "Климатроник" с партньори от Украйна и Беларус. Освен всичко вторият консорциум предложи над 369 млн. лв., за да извърши дейностите, което бе над бюджета на процедурата. 

Важна подробност при тази обществена поръчка е, че "Булгартрансгаз" ще осигури само авансовите плащания, докато основната част от финансирането ще е ангажимент на изпълнителя. Едва след въвеждането на компресорите в експлоатация и получаването на първите приходи от транзит на природен газ държавната компания ще започне да изплаща инвестицията. Според договора това трябва да стане в рамките на 24 месеца.

Преди близо месец държавата сключи и контракта за изграждането на самия газопровода от българо-турската до българо-сръбската граница. Това става дни след като Върховният административен съд отстрани пречката пред процедурата на стойност 1.102 млрд. евро без ДДС. Тази възможност се откри, тъй като компанията "Комплишмънт Дивелъпмънт" оттегли жалбата си срещу първоначално избрания саудитски консорциум "Аркад" – ГРРБ.

474-километровото трасе на "Турски поток" трябва да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на договора.В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 километра.

Разширението в комбинация със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз", трябва да осигури частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има сключени договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ.

Правителството се придържа към позицията, че при забавяне на строителството държавата няма да плаща неустойки по двата контракта за пренос на синьо гориво. Те трябва да започнат от 1 януари 2020 година.

Газопроводът ще премине през 11 области, през които "Булгартрансгаз" е учредил сервитут за изграждането му . Неизяснен обаче остава въпросът дали държавният оператор е готов с оценките, по които трябва да се изплатят обезщетения на собствениците на земеделски земи, които ще бъдат засегнати по време на строителството на газопровода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във