Банкеръ Daily

Росен Желязков

Гласуването на Пакета за мобилност показва сериозно разделение в ЕС

Бесен съм от внасянето на Пакета за мобилност I в дневния ред на Европейския парламент. Това заяви транспортният министър Росен Желязков след вчерашното гласуване на дневния ред на предстоящото пленарно заседание на Европейския парламент в сряда. По думите му този Пакет мобилност, в този му вид няма и не може да има бъдеще. Той е против принципите на Европейския съюз, на европейското право, на Лисабонския договор и е напълно дискриминационен към държавите от периферията на Съюза, беше категоричен Росен Желязков.

Той изрази разочарованието си от това, че само два гласа не достигнаха да отпадне Пакетът от дневния ред. „Гласовете бяха 156 на 154. Само два гласа не ни достигнаха да отложим спорните текстове за следващия парламент. Ние имаме 17 члена в Европейския парламент от 700, и тези 17 можеха да решат проблем на половин Европа. Отговорността да си депутат в Европарламента е огромна. Благодаря на тези които бяха в зала, останалите няма да коментирам. “, отбеляза министър Росен Желязков.

Според него гласуването ясно показва сериозното разделение в Европейския съюз. „Ние искаме най-добрия вариант не само за България, а и за Европа, защото сме европейци“, каза Росен Желязков. Той подчерта, че е недопустимо да се решават въпроси на конкурентоспособността със протекционистки законодателни решения, които фрагментират транспортния пазар в Съюза.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че в сряда е последната възможност да бъде поискано отпадането на пакета "Мобилност". Над 1 500 изменения са внесени, но те не са били своевременно достояние на всички евродепутати. 

"Жалко, вчера пропуснахме една чудесна възможност. Винаги, когато се гласува дневния ред в Страсбург, не всички депутати присъстват и винаги може да се случи така, че човек да закъснее", каза още Йотова, която също беше евродепутат в предишния състав на ЕП. 

По думите на вицепрезидента е трябвало да бъдат намерени повече съюзници и повече евродепутати, за да може да се защити българският интерес по пакета "Мобилност". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във