Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГЛАКСОСМИТКЛАЙН СМЕНЯ СТИЛА НА УПРАВЛЕНИЕ

Британският фармацевтичен гигант ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline) наскоро смени главния си изпълнителен директор и след като Жан-Пиер Гарние се пенсионира през май, новият шеф, Андрю Уити, се опитва да промени корпоративната култура на компанията. За разлика от острия камък Гарние, под чието ръководство тя, прекалено обременена с правила, приличаше повече на полк, сега като че ли нещата се обръщат към по-опростена структура, подчинена на идеалистичната цел всичко да се основава върху общите ценности и да се оказва повече доверие на служителите, така че да могат да вземат правилните решения.
Уити започна с обиколка на офисите, за да изслуша служителите, и по този начин постави началото на един по-отворен начин на управление. И докато Гарние държеше да не се мести от Филаделфия, Уити не само живее в Лондон, но възнамерява да пренесе офиса си в близост до служебната столова, за да бъде по-достъпен.
Уити е прекарал почти цялата си професионална кариера в ГлаксоСмитКлайн и е възможно най-вътрешният човек, който компанията можеше да избере за свой шеф. За разлика от американската й конкурентка Пфицер (Pfizer) например, която неотдавна избра за изпълнителен директор Джефри Киндлер, адвокат с малко опит във фармацевтиката. Киндлер изчака известно време, преди да оповести плана си за смяна на курса. Уити почти веднага обяви, че ГлаксоСмитКлайн я чакат големи промени. Мотивът на това стратегическо обновление е желанието му да намали риска в развитието на фирмата, като й осигури по-стабилен растеж и по-малко непостоянство. На първо време той иска да спре маниакалното увлечение по хитовите лекарства. Склонността на цялата индустрия да разчита на рискови лекарства суперзвезди, според него, носи риск за компаниите от съдебни процеси за злоупотреба с монополно положение или да попаднат под ударите на неблагоприятни регулаторни разпоредби като тези, които засегнаха наскоро лекарството Авандия за диабетици на ГлаксоСмитКлайн. Вместо това той иска изследователите да се съсредоточат върху повече нови лекарства, които гарантират по-сигурен паричен поток. По този начин, смята той, усилията на компанията ще приличат повече на пъргава флота от малки разрушители, а не на два или три тежковъоръжени бронирани кораба.
На второ място, Уити иска да разшири дейността на фирмата си отвъд пазара на лекарства, продавани с рецепта в богатите страни, така че потоците на приходите й да са по-разнообразни. Засега е обявил, че ще залага сериозно на развиващите се пазари, които за много от другите фармацевтични гиганти не са интересни.
На трето място, новият шеф на ГлаксоСмитКлайн, въпреки всички критики, седна на масата с клиентите, за да чуе за какви нови продукти биха плащали. Във всяка друга индустрия това щеше да е обичайно, но във фармацевтиката се смята за ерес. И докато големите фармацевтични компании преди време получиха тласък от големи и жизнеспособни купувачи като Здравната каса на Великобритания, сега вече подобни организации искат да получават максимално качество и ефективност за парите си. В Обединеното Кралство дори е основана агенция която да се занимава с оценка на пропорцията пари -получена полза при различните лекарства и здравната система не заплаща на 100% прекалено скъпи лекарства.
На предишната си позиция като шеф на европейския клон на ГлаксоСмитКлайн Уити шокира всички фармацевти, като сключи сделки за пълно изплащане на сумите за лекарствата само ако тези лекарства донесат искания ефект за здравето на хората. Сега той има намерение да сключи още такива сделки.
Шансът Уити да накара всичко това да заработи е голям, защото доверието в него като вътрешен човек е силно. Но може би най-нетрадиционната му идея все пак идва от някогашната му работата в една малка биотехнологична фирма. Той възнамерява да разбие големия изследователски екип на ГлаксоСмитКлайн на малки единици, които да се съревновават помежду си за финансиране. Сега той се е заел да основава фонд за изследвания в компанията, в който ще бъдат съсредоточени 1 млрд. щ. долара и парите ще бъдат разпределяни след одобрение от борда на директорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във